Japonya’da dünyaya yüzlerce yıl yetecek maden çıkarılabilir

Japon bilim insanları tarafından Pasifik Okyanusu’nda yapılan çalışmalarla bulunan bir alanda dünyanın yüzyıllar boyunca ihtiyacına karşılık gelen değerli maden yataklarının olduğu bildiriliyor.

2013 yılında Tokyo’ya 2 bin kilometre uzaklıktaki Minamitorişima Adası açıklarında bulunan 2 bin 500 kilometrekarelik alanda değerli madenler olduğu tespit edilmişti. Ancak o dönemde 6,8 milyon ton olarak tahmin edilen madenlerin 16 milyon ton değerli madene ev sahipliği yaptığı anlaşıldı.

Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırmaya dair makaleye göre, okyanusun 5 bin metre derinliğinde bulunan alanda elektrikli motorlar, akıllı telefonlar ve rüzgar türbinleri başta olmak üzere birçok teknolojide kullanılacak değerli madenler mevcut.

420 İLE 780 YIL ARASINDA YETECEK ELEMENTLER

Buna göre, dünyanın 730 yıllık disprozyum ihtiyacını karşılayacak kadar önemli olan bu alanda yine dünyanın 780 yıllık ihtiyacına denk gelen itriyum da bulunuyor. Burada tespit edilen madenlerdeki evropiyum yataklarının dünyaya 620 yıl boyunca yetebileceği belirtiliyor.

Minamitorişima Adası yakınlarında bulunan alandaki terbiyum kaynaklarının ise tüm dünyada bu elemente olan ihtiyacı 420 yıl boyunca karşılayacağı tespitine yer veriliyor.

Bu dört elementin hibrit otomobiller, elektrikli bateriler, ekranlar, rüzgar türbinleri ile tıbbi ve askeri teknolojilerde sıkça kullanıldıkları biliniyor. Bu madenler az bulunmaları nedeniyle ‘değerli madenler’ kategorisinde yer alıyorlar.

Japonya’da bulunan bu maden yatakları sayesinde bugüne kadar değerli elementleri Çin’den ithal etme bağımlılığından kurtulacağı kaydedildi.