Jüpiter uydularında yaşam belirtileri
Jüpiter gezegenin uydularından Ganymede, Dünya'daki tüm okyanuslardan daha büyük bir okyanus barındırıyor.
Jüpiter gezegenin uydularından Ganymede, Dünya'daki tüm okyanuslardan daha büyük bir okyanus barındırıyor.
Bilim insanları uzay teleskopu Hubble ile yaptıkları gözlemler sonucunda Ganymede'de buz altında büyük bir okyanusun bulunduğunu ortaya çıkardı.
Ganymede, Jupiter ve Güneş Sistemi'nin en büyük uydusunu oluşturuyor. Journal of Geophysical Research tarafından yayınlanan bilgilere göre, bu okyanus 100 kilometrelik bir derinliğe sahip.
Dünya'daki okyanuslardan 10 kat daha derin olan bu okyanus, temel olarak buzdan oluşan 150 kilometrelik kabuk altında yer alıyor.
NASA'nın gezegen bilimi bölüm müdür Jim Green, "Uzak bir geçmişte bu okyanusun yüzeyle de iletişim halinde olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Jüpiter'in diğer bir uydusu olan Europa'da da buz altında sıvı bir okyanusun varlığı tespit edilmişti. Bu uyduda mikroskobik bir yaşam olasılığı üzerinde duruluyor.
NASA'daki bilim insanlarından Robert Pappalardo, bugün dünya dışında yaşam olasılığının en büyük olduğu yerlerden birinin Europa uydusu olduğunu söylüyor.
EUROPA VE ENCELADE'DA YAŞAM BELİRTİLERİ
Europa uydusu göreceli olarak ince bir buz tabakası ile kaplı. Burada derinlerde kayalarla temas halinde olan sıvı bir okyanus var. Jeolojik olarak aktif olan Europa'da yaşamı beslemek için ideal olan bir enerji oluştuğu sanılıyor.
Yeni bir keşif de İngiliz Nature dergisi tarafından duyuruldu. Güneş Sistemi'ndeki başka yerlerde yaşam olasılığına olan inanç daha da artıyor.
Amerikalı araştırmacılar Satürn'ün bir uydusu olan Encelade'da hidrotermal bir faaliyet keşfetti. Bu da sözkonusu uyduda yaşam olasılığına yol açıyor.
Araştırmacılar, hidrotermal bir faaliyet barındırdığının kanıtı olarak değerlendirilen, sıcak su kaynaklarından çıkan silis bakımından zengin kaya tozları tespit etti. Bilim insanları bu koşulların yaşamın ortaya çıkması için uygun bir çevre sunduğunu belirtiyor.