Yapılan çalışmalar, her yıl 4,8 ile 12,7 milyon ton arasında plastik çöpün okyanuslara atıldığını gösteriyor. Bu çalışmalara göre önlem alınmaması durumunda 2050 yılına gelindiğinde okyanuslarda balıklardan çok plastik çöp veya çöp parçacığı olacak.
Okyanuslardaki tuzlu sular, güneş ışığı gibi etkenlerle parçalanan plastikler en fazla 5 milimetre uzunluğunda olan mikro parçacıklar haline dönüşüyor. Bu mikro parçacıklar ise balıklar ve diğer deniz canlılarınca yeniyor, daha sonra da insanların sofrasına kadar geliyor.
YÜZERKEN ÇARPTIĞI PLASTİK ŞİŞE BU FİKRE İTTİ
Almanya’nın Aachen şehrinde mimarlık okuduğu dönemde bitirme tezi kapsamında geliştirdiği bir projesi sonraki yıllarda tesadüfen ilgi odağı olan Hansch, şimdilerde haftada 60 saat çalıştığı bir dernekte bizzat dizaynını gerçekleştirdiği platformu hayata geçirmeye çalışıyor. Hansch’ın dizaynını çizdiği platform okyanuslardaki plastik çöpleri içine çekerek, daha geniş alanlara yayılmalarını önlüyor. Mimar Hansch’ı böylesi bir projeye iten ise, bir gün yüzerken deniz canlısı zannederek çok korktuğu bir plastik şişeyle karşılaşmış olması.
KANAL SİSTEMİYLE DALGALI SULAR DURULUYOR VE ÇÖPLER YÜZEYDEN TOPLANIYOR
Normal şartlarda okyanuslardaki dalgalanmalar nedeniyle plastik çöplerin su yüzeyinin 30 metre derinliğine kadar inmesi mümkün. Geliştirilen platformun altına yerleştirilen bir kanal sistemi ile sulardaki dalgalanmalar durduruluyor ve su yüzeyindeki plastik çöplerin çekilmesi kolaylaşıyor. Suların durgunluğunun sağlanması sayesinde çöplerin çekilmesi esnasında balık veya diğer deniz canlılarının telef olması engellenmiş oluyor.
Okyanus yüzeyindeki plastik çöpleri toparlayacak olan platformun hayata geçirilebilmesi için Hansch ile birlikte 35 kadar mühendis, biyolog ve çevre bilimci çalışıyor. Pacific Garbage Screening adlı bir dernek etrafında toplanan Hansch ve diğer uzmanların okyanusları kurtarmak için önemli projelerin başında gösterilen platformlarını önümüzdeki yıllarda tamamlamaları bekleniyor.
FEDERAL BAKANLIK TARAFINDAN ÖDÜLLENDİRİLDİ
Projeyi Aachen Su ve Su Bilimleri Enstitüsü adlı kuruluş desteklerken, öğrenciler tarafından hazırlanan bitirme tezleri de projenin sonlandırılmasına katkı amacıyla kullanılıyor. Kadınlar tarafından gerçekleştirilen önemli projelerin başında gösterilen çöp toplama platformu için Marcella Hansch ve Pacific Garbage Screening adlı derneğin çalışmaları birçok ödüle de layık görüldü. Federal Çevre Bakanlığı ile Federal Çevre Dairesi tarafından verilen ‘ecodesign’ adlı ödül 2016 yılında Hansch’ın projesine verilmişti.