GÖRÜNTÜLÜ

Kadınlarla futbol çok daha güzel

Bir kadın olarak ‘erkek oyunu’ olarak adlandırılan futbolda yetenekleri ile önyargıları yerle bir edip, futbolun güzelleşmesini sağladıklarına dikkat çeken Amedsporlu Kadın Futbolcular, futbola ilgi duyan tüm kadınları yeşil çimlere davet etti.

Kadınlar “Asla pes etmeyin biz de bu saha dışında olumsuz birçok yorum ile karşı karşıya kaldık. Kadının futbol oynaması bir devrimdir. Unutmayın yaşamı yaratan kadın yeterince isterse her şeyi yapabilir” dedi.

Yaşamın birçok alanında cinsiyetçiliğe dayalı rol dağılımları çerçevesinde belirli kalıplara sıkıştırılmak istenen kadınlar toplumun dayattığı kalıpları ret ederek yaşamın hemen her alanında söz sahibi olamaya devam ediyor. Sanattan edebiyata, edebiyattan siyasete, siyasetten spora birçok alanda emekleri ile varlıklarından söz ettiren kadınlar günümüzde ‘erkek oyunu’ olarak adlandırılan futbola yeni bir soluk getirerek yetenekleri ile önyargı kalelerinden birini daha yerle bir etti.

Genelde kadınların özelde Amedspor Kulübü Kadın Futbol Takımı’nın elde ettiği kazanımlar ve yaşadığı sorunlara ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulunan Amedspor Kadın Futbol Takımı Teknik direktör yardımcısı ve oyuncuları şunları söyledi:

Teknik direktör yardımcısı Newroz Gön: Amedspor Kulübü Kadın Futbol Takımı olarak bu ismi aldığımız günden bu yana gittiğimiz deplasmanlarda sürekli bir saldırı durumu ile karşı karşıya kalıp çok büyük sorunlar yaşamamıza rağmen taraftarlarımızın desteği ile her seferinde bu sorunları aşmayı başardık. Kadın Futbol takımımızı oluşmaya başladığımızda her şeyden önce oyuncularımızın aileleri ile diyalog kurarak onları ikna etmek zorunda kaldık çünkü ailelerimizin çoğunda tıpkı toplumda olduğu gibi futbolun ‘erkek oyunu’ olduğu ve kadınların istese de futbol oynamayacağı algısı vardı. Ancak zamanla çocuklarının yeteneklerini ve yapabileceklerini fark eden ailelerde dolayısıyla da toplumda bu algıyı bir nebze de olsa yıkmayı başardık.

Kadınlar fiziksel ve zihinsel anlamda erkeklerle aynı özelliklere sahip değiller bu nedenle konu futbol olunca erkeklerin sahip olduğu bireysel yaklaşımdan sıyrılarak güçlü bir birlik algısı ile sahaya çıkıp takım olarak oyunlarını oynuyorlar.

Sayılı kadın futbol takımlarından biri olarak toplumun ve erkeklerin baskısının yanı sıra Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından da sürekli baskı ve adaletsizliğe maruz kaldık. Üzülerek söylüyorum ki hakemler ve TFF takımımıza ilişkin adil kararlar vermedi. En basitinden oyuncularımız çıktıkları maçlarda dünyanın her yerinde aynı anlama sahip olan ‘zafer işaretini’ yaptı diye cezalandırıldı fakat aynı maçta karşı tarafın oyuncusu asker selamı verdiği için cezalandırılmak şöyle dursun ödüllendirilerek alkışlandı. Bu kararın neresi adil olabilir ki? Yaşananları bir bütün olarak göz önünde bulundurduğumuzda bizlere dönük ceza ve baskı uygulamalarına rağmen taraftarlarımızın desteği ile Amedspor Kadın Futbol Takımı olarak başarılı bir futbol örneği sergiledik.

Takım kaptanı Güzide Alçu: Bir kadın olarak futbol oynamaktan en az bir erkek kadar zevk aldığım için toplum tarafından yadırganıyorum çünkü kadınlar futbol oynayamaz! Fakat biz kadın futbolcular olarak bu algının ne kadar yersiz olduğunu pratiklerimiz ile gösterdik. 7 yıldır futbol oynayan bir kadın olarak erkek algısı ile yönetilen futbol dünyasına adım atarak futbolun kadınlarla daha güzel olduğunu kanıtladım. Futbolun sadece erkeklerin değil kadınların da oyunu olabileceğini topluma anlatmayı kendime görev bildim çünkü toplumdaki algıyı ancak bu şekilde değiştirebilirdim.

Futbolun bir takım oyunu, atletizme benzemez. Atletizmde 100 metreyi tek başına koşarsın ve zaferi göğüslersin ancak futbolda durum tam tersidir tek başına koşarsan kaybedersin bu anlamda herkesin eşit oranda çaba harcayıp bir takım olarak zafere koşması gerekir.

Biz futbolu barış ve kardeşlik çatısı altında oynamak istiyoruz. Yeşil sahada herkes bizim kardeşimizdir diyoruz ama şu gerçekliği de asla unutmuyoruz; biz onlara kardeş olsak da onlar bize kardeş olamaya asla yanaşmıyor. Bugün ortaya çıkan tablo çok net gösteriyor ki; barış ve kardeşlik vurgusu yapılması gereken futbola maalesef ki siyaset bulaşmış. İşte bu nedenle buradan tüm futbolculara sesleniyorum lütfen siyaseti sahanın dışında bırakalım!

Futbol oynamak isteyen kadınlar bu isteklerinden asla vazgeçmemeli. Evet belki zorlanacaklar, ön yargılar ve algılarla mücadele etmek zorunda kalacaklar ama buna değeceğinden emin olmalılar çünkü biz bu sahada olduğumuz sürece onlara destek olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

Hevidan Ödüngit: Bir kadın olarak futbol oynamanın sayısız zorluğu var; her şeyden önce bunu aileniz ve topluma benimsetmek zorundasınız çünkü futbol erkek oyunudur ve siz bir kadın olarak evde oturmanız gerekirken top peşinden koşamazsınız! En azından benim çevremdeki tepkiler bu yöndeydi ancak hiç vazgeçmedim ve ailem de bendeki yeteneği ve istemi fark edip bir de Amedspor’da oynayacağımı duyunca ikna oldu.

E tabi yaşadığımız sorunlar aile ve toplum ile sınırlı kalmıyor. Özellikle batıda gittiğimiz deplasmanlarda linçe varan saldırılarla karşı karşıya kalıyoruz. Düşünüyorum da biz Amedspor olarak sahamızda misafir ettiğimiz takımlara karşı futbola yakışır davranışlar sergilerken, gittiğimiz deplasmanlarda faşist sloganlarla karşılanıyoruz. Hele bölgede son süreçte tırmanan savaş ile birlikte bu durumun dozu daha da arttı fakat bunun öncesinde farklı bir durumla mı karşı karşıyaydınız diye sorarsanız cevabım maalesef hayır olacak. Mesela bundan 4 yıl önce Elazığspor ile gerçekleştirdiğimiz karşılaşmada faşistlerin saldırısına maruz kaldık ve birçok arkadaşımız yaralandı ancak gerekli yaptırımlarda bulunulmadı.

Kadınlar yaşamda sergilediği titizliği futbolda da sergileyerek tam anlamı ile bir takım oyunu sergilemekten geri kalmayarak futbolu güzelleştiriyor. Futbol ile ilgilenen kadınlara çağrım şu; asla pes etmeyin biz de bu saha dışında olumsuz birçok yorum ile karşı karşıya kaldık. Kadının futbol oynaması bir devrimdir. Unutmayın yaşamı yaratan kadın yeterince isterse her şeyi yapabilir. Jin, jiyan, azadî!

 

...