Kahverengi cücelerin sayısı bilinenden daha fazla olabilir

Almanya’nın Potsdam kentindeki Leibniz Astrofizik Enstitüsü’nce (AIP) yapılan bir çalışmaya göre, Samanyolu üzerinde ‘kahverengi cüceler’ olarak adlandırılan yıldızların sayısı bilinenden çok daha fazla.

Samanyolu’nun bir kısmında gelişimini tamamlayamamış bu yıldızların sayısının oldukça fazla göründüğünü kaydeden uzmanlar, diğer tarafının ise neredeyse boş olduğuna dikkat çekiyorlar.

Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan araştırmada yer alan AIP üyesi Gabriel Bihain, Güneş’in merkez alındığı galaksi koordinat sistemine göre bakıldığında Samanyolu’nun bir tarafının neredeyse boş olduğunu gördüklerini kaydetti. Bu durumun kendileri için ‘beklenmedik bir sonuç’ olduğunu vurgulayan Bihain, normal şartlarda söz konusu alanın eşit formlara sahip olması gerektiğini belirtti.

Çalışmada yer alan uzay bilimcileri, Samanyolu’nun boş görünen kısmında henüz keşfedilmemiş çok sayıda ‘kahverengi cüce’ olarak adlandırılan yıldızlardan olabileceği görüşünde.

Yıldızlararası gaz bulutlarının çökmesinden oluşan Kahverengi Cüceler, yeterli kütleye sahip olamadıklarından nükleer tepkimeler gelişmiyor. Bu da, yıldız olmaları için gerekli olan ısıya ulaşamamaları sonucu sönmelerini beraberinde getiriyor.

Bugüne kadar Samanyolu’ndaki her 6 yıldıza 1 kahverengi cüce düştüğü tahmin ediliyordu. Alman bilim insanlarının son araştırması ise, her 4 yıldıza 1 kahverengi cüce düştüğü tahmininde bulunuyor.

Bu ‘gelişmemiş yıldızların’ yanı sıra sayısız gezegenimsi gök cisminin daha olduğu ve henüz tespit edilemedikleri de çalışmada yer alan bir başka sonuç.