Kamikaze karıncalar başlı başına bir tür

ZooKeys adlı internet sitesinde yayınlanan bir makalede antomolojistler, botanistler, mikrobiyolojistler ve kimyacıların yer aldığı uluslararası bir ekibin ‘kamikaze karıncalar’ üzerine yaptıkları araştırmanın sonuçları paylaşıldı.

Colobopsis explodens adlı karınca türünün Borneo, Tayland ve Malezya’da bulunduğu ve ‘kamikaze’ veya ‘patlayıcı karıncalar’ türleriyle aynı gruptan olduğu belirlendi.

Karınca türünün en önemli özelliği, bir tehlike anında bazı işçi karıncaların koloninin geri kalanını kurtarmak için kendisini patlatması. Normalde dişi işçi karıncaların yaptığı bu hamleyle düşman tehlike ya yavaşlatılıyor ya da salınan sıvının etkisiyle ölüyor.

Colobopsis explodens’in daha ziyade karınca kolonilerine saldıran eklem bacaklı türlerine karşı bu hamleyi yaptıkları biliniyor.

Uluslararası ekibin yaptığı genetik analizler sonucu Colobopsis explodens’in başlı başına bir karınca türü olduğu tespitine yer verildi. Bu türün ayrıca araştırma yapan bilim insanları için de tehlikeli olabileceği kaydediliyor. Uzmanlar, bundan sonraki araştırmalarının daha çok bu karınca türünün anatomisi, gelişimi ve fizyolojisine odaklanacağını duyurdular.

2014 yılına kadar yapılan araştırmalarda, kendini patlatan karıncaların ayrı bir tür olduğuna dair herhangi bir bulgu yoktu. Ancak son 4 yıldır süren mevcut araştırmanın Colobopsis explodens’in başlı başına bir tür olduğunu ortaya koyduğu savunuluyor. Ayrıca bu türün kendi içinde 15 farklı alt türünün olduğu belirlenmiş.