Kanada'da Kürtler dil ve kültürlerini korumaya çalışıyor

Kanada'da Kürtler dil ve kültürlerini korumaya çalışıyor

Yaklaşık 25 yılı aşkın bir süre önce Kanada'ya gelmeye başlayan Kürtler 22 yılı aşkın süredir hizmet veren Toronto Kürt Toplum Merkezi bünyesinde kültürlerini koruma ve geliştirmek için çabalarını yoğunlaştırdı. Kürtler, Kurmanci ve Dimilki (Kirmanckî) dil kursu, resim, tiyatro, folklor ve sinema kursları, akademi ve atölyeler başlatarak kimliklerini ve kültürlerini korumaya çalışıyor.

Toronto Kürt Toplum Merkezi yeni dönem Kürtçe dersleri 23 Şubat 2013 günü başladı.  12 yaşın üstündekiler için Kurmanci lehçesi dersleri Salı günleri saat 17.00-19.00 arasında programlanırken, 12 yaş altı grubu için Cumartesi günleri saat 14.00-15.00 arasında ayrı iki kategoride Mamoste Kemal ve Mamoste Baran tarafından verilmeye başlandı.

İLK KEZ DİMİLKİ DERSLER VERİLECEK

Bu yıl ilk defa verilen Dimilkî dersleri de programa alındı. Bu lehçedeki dersler Mamoste Cihan tarafından Pazar Günleri saat 12.00-14.00 arasında verilecek. Dimilkî dersler için kitaplar İstanbul Kürt Enstitüsü'nden temin ediliyor. Bu kursta mevcut durumda beş olan öğrenci sayısının artması bekleniyor.  Mamoste Cihan, ilgiyi arttırmak için ilçe eğitim kurumu ile görüşerek ulaşım konusunda yardımlarını isteyeceklerini söyledi.

Derneğin kültür çalışmalarından sorumlu olan Mamoste Kemal Toronto'da Kürt Toplum Merkezinde folklor derslerinin yanında üç yıldır düzenli olarak Kurmanci dersleri veriyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yılki Kurmanci dersini Mamoste Xwunav ile koordineli olarak verecek.

Kurmanci derslerine yetişkinler grubundan altı kadın ve 9 erkek yer alıyor.  Yetişkinler grubu örgencilerinin çoğu yüksek okul öğrencilerinden oluşuyor. Gule, Berfin, Dilan ve York Üniversitesi öğrencisi Mizgin Kürtçe derslerine çoğunlukla okuma ve yazma yeteneklerini geliştirmek amacıyla katılıyor. Diğer öğrencilerin ise genel olarak Kurmanci lehçesini öğrenme, edebi ve akademik Kürtçe'ye hakim olma arzusu var.

12 yaş altı grubu için ders veren Mamoste Baran'a göre çocuklara ders vermenin çok ayrı bir önemi var. Mamoste Baran şu anda 6 öğrencinin bulunduğu çocuklar sınıfına ilginin ve örgenci sayısının artacağını umut ediyor.

BAĞLAMA DERSLERİ

Bağlama dersleri haftada iki gün Salı ve Perşembe akşamları saat  19.00-21.00 arasında veriliyor. 13 örgencinin katıldığı saz/bağlama kursu İbrahim Tatlıses'in saz grubunda yer almış ustalığı ile bilinen Kazım hoca tarafından organize ediliyor. Öğrencilerine saz ve bağlama temini için çaba gösteren Kazım Hoca da Kürt müziğinin icrasında önemli yeri alan bağlamanın okyanusun ötesinde kitlelere sevdirilmesi ve öğretilmesi ve aynı zamanda Kürt kültürünün tanıtımına yapacağı katkı sağlamasını umuyor.

Nota ile öğretilecek saz ve bağlamanın öğrencilerinin aynı düzeyde olmasının öneme işaret eden Kazım Hoca, öğrencilerin her derse zamanında katılması ve dersleri ciddiye almalarının başarılarında büyük önem taşıyacağını söylüyor.

RESİM ATÖLYESİ

Toronto'da özel resim dersleri de veren ressam ve insan hakları savunucusu Serpil Odabaşı, Kürt derneği bünyesindeki kültür komitesi sorumlusu Mamoste Kemal'in önerisi ile Resim Atölyesi açtı. Resim dersleri Pazar günleri saat 15.00-17.00 arasında veriliyor.

Bu atölyede 9-15 yaş grubundaki ilkokul öğrencileri yer alıyor.   1 erkek ve 6 kız öğrencinin katıldığı kursun diğer yaş gruplarına da açılması bekleniyor.

ŞANO TİYATRO AKADEMİSİ

Kürt toplum merkezinde bu yıl ayrıca Mamoste Gürsel tarafından başlatılan Tiyatro Akademisi Kürt gençlerinin geniş ilgisini çekti. Su anda 3’ü kız 15 kişinin katıldığı atölyeye ilgi her gün artıyor. Yaz tatili dışındaki dönmelerde sürdürülecek olan akademi çalışmaları çerçevesinde gelecek sömestrde Aziz Nesin'in "Yaşar ne Yaşar ne Yaşamaz" oyununun sahnelenmesi planlanıyor.  Kadınların az ilgi gösterdiği tiyatro okuluna ilgiyi arttırmak için bu yıl Toronto'da 10 Mart'ta kutlanacak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinde tek kişilik bir oyun sergilenecek. Newroz kutlamalarında ise 35 dakikalık bir oyunun sahnelenmesi planlanıyor.

FOLKLOR

Kürt toplum merkezinde her yıl çocuklar ve gençler için folklor çalışması yapılıyor.  Bu yıl çocuk folklor ekibini Mamoste Eda eğitiyor.  Daha önceki yıllarda folklor ekibi üyesi olan Mamoste Eda; iki yıldır Kürt çocuk folklor ekibini çalıştırıyor. Bu yıl 7-9 yaş grubu ekibinde 9 çocuk, 12-15 yaş grubu kadın folklor ekibinde 10 genç kadın yer alıyor.   Kürt Toplum merkezi Erkekler Gençlik Folklor ekibini ise iki yıldır Kürt Gençlik Komitesinden Mamoste Şirwan çalıştırıyor.