Karaburun RES’lerine, valilikten yeniden onay!

Karaburun’da mahkeme kararıyla iptal edilen RES’lerle ilgili, valilik 3 ayrı RES onayı verdi. Karara tepki gösteren ÇEHAV Avukatlarından Altıparmak ise, “Onlar yılmazsa; biz hiç yılmayız. Mücadeleye devam” dedi.

Zeytini, çipurası, nergisi, karakeçisi, doğal yapısı ve nadir bitki türleriyle ünlü olan Karaburun Yarımadasına, İzmir Valiliği, İl Çevre Müdürlü tarafından, Çalık Grubu’nun Urla ve Sarpancık, Lodos Enerji’nin de Karaburun’da yapmayı planladığı üç ayrı Rüzgar Enerjisi Santrali projelerine (RES) yeniden onay verildi.

‘LİSANSLARI İPTAL EDİLMİŞTİ’

Bölgede yaşayan yurttaşlar, çevreciler ve sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkıp yargıya taşıdığı projelerde, Lodos Grubu’nun Karaburun RES Projesi’ne, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verdiği lisans Ankara 8'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, tribünler için durdurma kararı çıkmıştı. Akabinde yapılan halkın katılım toplantısı protestolarla önlenmişti. Ancak EPDK Lodos’a yeniden lisans vermiş ve süreç baştan başlamıştı.

‘DURDURMA KARARI VERİLMİŞTİ’

Yine İzmir 5.İdare Mahkemesi de, Çalık Holding’in Haseki ve Sarpıncık köylerindeki Sarpıncık RES projesine için aldığı ÇED raporunu iptal ederken, Urla'daki 16 türbin direkli RES projesinin 'ÇED olumludur' raporu için de yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Ancak kararlara rağmen süreç işledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki İnceleme Değerlendirme Kurulu’nda yapılan toplantı sonrası, Valilikten yeniden vize çıktı.

‘MAHKEME KARARI YOK SAYILIYOR’

Çevre ve Ekoloji Hareketleri Avukatları (ÇEHAV) adına ANF’ye konuşan Av. Cem Altıparmak, Karaburun yarımadasıyla ilgili,  RES projelerin de, hem lisansın hem de ÇED gerekli değildir raporunun mahkeme tarafından iptal edildiğini belirtip, ” Buna rağmen mahkeme kararının daha dumanı tüterken, sanki ortada hiç bir mahkeme kararı yokmuş gibi aynı bölgeye aynı projeyle ilgili ÇED olumlu kararı veriyorlar” diyerek, karara tepki gösterdi.

‘MÜCADELEYE DEVAM’

Verilen yeni ÇED raporunun, mahkeme kararını uygulamamak olduğunu belirten Altıparmak, “ Aslında bu karar bir suç, görevi kötüye kullanmak söz konusu. Mahkeme o bölgeye RES projesi yapamazsınız çünkü kapasitesini artık açmış durumda. RES projelerini iptal ederken de, ‘Canlıların yaşayacak hiç bir yeri kalmamış’ diyor. Bu kararlar, tamamen şirketlerin kollanması ve arka çıkılmasıdır. Bu kararlara karşı mücadelemiz devam edecek. Onlar yılmazsa, biz hiç yılmayız” diye ifade etti.