Kayyumun Suriyeli çocuk işçileri

Van’da Edremit kayyumu Atıf Çiçekli, Suriyeli küçük çocukları park bahçe işlerinde çalıştırıyor..

Van’ın Edremit İlçesine kayyum olarak atandığı günden bu HDP ve DBP aleyhine kara propaganda yürüten ve ilçede Mehter Takımı ile yürüyen Atıf Çiçekli şimdi de parklarda Suriyeli çocuk işçileri çalıştırıyor.

Edremit Belediyesi tarafından TOKİ Kiracılar sitesinde yapılan park işlerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Suriye’deki savaşın en büyük mağduru olan mülteci çocuklar Türkiye’de eğitim alamıyor, ailelerinin yaşam mücadelesine ortak olarak ucuza çalıştırılıyor.

MÜLTECİLERİN ÇOĞU 18 YAŞIN ALTINDA

AFAD verilerine göre Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli mültecilerin yüzde 55’i 0-18 yaş grubunda. Mülteciler üzerine çalışma yapan kurumların tespitine göre de 3 milyon Suriyeli mülteciden yaklaşık bir milyonu ilk okul yaşında çocuk ve bunların sadece dörtte biri okula gidiyor. 11 yaş üstü çocukların eğitim düzeyi ile ilgili ise bilgi bulunmuyor.

Çocukların ezici çoğunluğu eğitim alamıyor. Kız çocukları okulu bırakarak erken yaşta evlilik yaparken, erkek çocukları ise okulu bırakarak aile geçimini desteklemek için çalışmak zorunda kalıyor. Yetişkinlerin iş bulamaması çocukları çalışmaya zorluyor. Kayıt dışılığın en yüksek olduğu sektörler çocuk emeğiyle dolup taşıyor.