Kelaynak kuşları Palmira’da mahsur kaldı!
Nesli tükenmekle karşı karşıya olan ve sadece Urfa’nın Birecik ilçesinde kolonileri olan kelaynaklar, yılda bir kez göç ettikleri Suriye’nin tarihi Palmira kentinden bu yıl geri dönmedi.
Nesli tükenmekle karşı karşıya olan ve sadece Urfa’nın Birecik ilçesinde kolonileri olan kelaynaklar, yılda bir kez göç ettikleri Suriye’nin tarihi Palmira kentinden bu yıl geri dönmedi.
Nesli tükenmekle karşı karşıya olan ve sadece Urfa’nın Birecik ilçesinde kolonileri olan kelaynaklar, yılda bir kez göç ettikleri Suriye’nin tarihi Palmira kentinden bu yıl geri dönmedi. Kenti ele geçiren DAIŞ çeteleri tarafından endemik kuş türünün toplumda kutsal görülmesinden dolayı öldürdükleri endişesini taşıyan Kelaynak gözlem evi ve doğa aktivistleri, bu yılki kelaynak göçünü engellemek için büyük bir kafeste besleme kararını aldıklarını belirtti.
Ortadoğu halkların başına bela olan vahşet örgütü DAİŞ, insanlık değerlerine saldırmaya devam ediyor. Genç, kadın, çocuk, yaşlı demeden kendisine biat etmeyenleri katleden DAİŞ çeteleri, işgal ettiği kentlerde ilk icraatları tarihi zenginlikleri yok etmek. Son olarak işgal ettikleri Suriye’nin Palmira kentine Birecik’ten göç eden endemik kuş türü olan kelaynaklar bu yıl geri dönmedi. Doğa ve Kültür Derneği Başkanı Turan Çetin, göz hazırlığında olan kelaynak kuşlarını kafeslere yerleştirdiklerini ifade etti.
Tarım alanlarına zarar veren haşare ve benzeri canlılarla beslenen kelaynakların bu nedenle toplumda bereketin sembolü olarak kabul edildiğini altını çizen Çetin, “Kelaynak kuşları Fas, Birecik ve Suriye’nin Palmira kentinde yaşamlarını sürdürüyor. Nesli tükenmekle karşı karşıya olan bu endemik kuş türünü 2005 yılından bu yana koruma altına almış ve göç yollarını izlemekteyiz” dedi.
Dünyada sayıları birkaç tane kalan kelaynak kuşlarının 10 yıl içerisinde 150 tane olduğunu kaydeden Çetin, DAİŞ’in işgal ettiği Palmira kentine göç eden kelaynaklardan haber alamadıklarını ifade etti. Kelaynaklarının neslinin sürdürebilmesi için yaptıkları ise Çetin şöyle özetledi: “Kuluçka sürecinden yavrulama dönemine kadar titizlikle ekip olarak gözlemliyoruz. Yarı evcil, yarı yaban hayatı olan kelaynakların göçleri sırasında gittikleri Palmira kentinde bulunan doğa aktivistleri vasıtasıyla sürekli bilgi akışı oluyordu. Ancak son dönemde Palmira kentini ele geçiren DAİŞ’ten sonra oradaki dağa aktivistleri de bölgeyi terk etti. Şimdiye kadar neslinin çoğalması için burada verdiğimiz bunca uğraştan sonra kelaynaklardan haber alamıyoruz. Geri de dönmemelerinden kaynaklı burada bulunan kelaynakların bu yıl göçlerini engellemek amacıyla büyük bir kafeste özel olarak besliyoruz. Nesli tükenmek üzere olan kelaynakların savaş nedeniyle tamamının öldürülmemesini umut ediyoruz. Kelaynakların kutsal bir kuş olma özelliğinden kaynaklı halk bereketin sembolü olarak görüyor ve koruyor. Kelaynaklara gösterilen ilgiden dolayı neredeyse yarı yaban, yarı evcil yaşıyor. Birileri kelaynakları öldürmek isterse çok rahatlıkla öldürebilir. Kısacası Suriye’de yaşanan savaş ortamı özenle neslinin devamı için çalışma yürüttüğümüz kelaynakları da etkiledi.”