Kilauea’dan fışkıran lavlar okyanusa ulaştı
Havai’deki Kilauea volkanının patlaması sonucu fışkıran lavlar Pasifik Okyanusuna ulaşırken, asitli duman Havai’yi tehdit ediyor.
Havai’deki Kilauea volkanının patlaması sonucu fışkıran lavlar Pasifik Okyanusuna ulaşırken, asitli duman Havai’yi tehdit ediyor.
Amerikan Jeoloji ve Sismoloji Ajansı (USGS), Kilauea’dan dökülen akıntılardan ikisinin Büyük Ada Havai’deki Pauna’nın güney doğu kıyılarında okyanusa ulaştığını bildirdi. USGS, lavlardaki hidroklorik asit, buhar ve küçük volkanik cam parçacıklarından oluşan karışıma dikkat çekti.
Bir çok patlama ardından, akıntılardan birinin toprakta açılan bir yarığa sızarak yer altındaki oyuklara indiği belirtilirken, geri kalanının suya karıştığı ve asitli dumanlara yol açtığı kaydedildi.
USGS, “Bu gazlı, sıcak ve kemirici karışım, 2000 yılında kıyı girişindeki yakın çevrede iki kişinin ölümüne yol açmıştı” hatırlatmasında bulundu.
Havai Volkanları Gözlemevi’nden bir jeolog başka bir tehlikeye dikkat çekti: “Lavlar, bazıları çürüme halindeki yoğun bitkisel alanlara akıyor. Bu da kaynayan akıntı ile temas halinde patlayan metan gazı emisyonları yaratıyor.”
Dünyanın en aktif volkanlarından biri olan Kilauae, Havai’yi oluşturan beş adadan birinde bulunuyor. 3 Mayıs’ta lavlar fışkırmaya başladı. Bölgedeki binlerce kişi tahliye edildi.
Bilim insanları, volkanik faaliyetlerin 1920’li yılları ortalarında gerçekleşen büyük patlamaya benzer bir patlamanın habercisi olabileceğine işaret ediyor. Pazartesi günü püskürtüler 6 metre yüksekliğe kadar çıkarken, 137 otoyolunun bir kısmını bloke etti.