Kirmaşan’da temiz su sıkıntısı ve lösemi tehlikesi

Doğu Kürdistan’ın Kirmaşan eyaletinde temiz sorunu yaşanıyor. Sağlık yetkilileri, lösemi gibi hastalıkları konusunda uyarıyor.

Kirmaşan sağlık merkezi sorumlusu İbrahim Şakiba, yakın zamanda depremde hasar gören köylerin temiz su sorunu yaşamaya devam ettiğini söyledi.

Kırsal alanlarda, yüzeydeki su ve akarsuların sorun oluşturduğunu belirten Şakiba, tatarcık gibi böcekler ve kemirgenler tarafından bulaşıcı hastalıklar ve lösemi geliştiğini söyledi.

Şakiba, depremin vurduğu Şarpolê Zahab’ın iki köyünde suyun kirlendiğine dikkat çekerken Solas Babacani kentinde temiz su kalmadığını kaydetti.

12 Kasım 2017’de Kirmaşan merkezli 7.3 şiddetindeki depremde en az 620 kişi hayatını kaybetmiş, 8.500’ü aşkın kişi yaralanmıştı.

İran’ın genelinde kuraklık sorunu giderek ağırlaşıyor. Muhaliflere göre, hükümetin kötü çevre politikası ve yolsuzluklar, sorunları ağırlaştırıyor. Çevre ve iklim sorunlarına karşı ciddi tedbir alınmazken, savaşa ve silahlanmaya astronomik bütçeler ayrılıyor.

Kısa bir süre önce Hürremşehr, Ahvaz, Abada, Mahşehr, Karun ve Hormusa gibi çok sayıda kentte, kirli su nedeniyle protesto eylemleri gerçekleştirilmişti.