Köpek balıklarına ilişkin kamuoyu algısı değişmeli
Köpek balıklarına ilişkin kamuoyu algısı değişmeli
Köpek balıklarına ilişkin kamuoyu algısı değişmeli
Bilim insanları, köpek balıklarına ilişkin kötü algıyı değiştirmek için bir kitap yayınladı. Kitap Monako Okyanus Bilimleri Enstitüsü-Rocher yayınlarından çıktı. Köpek balıkları dünya genelinde yılda 10 kişiyi öldürürken, insanlar yılda milyonlarca köpek balığı avlıyor. Bir çok türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Le Monde gazetesi, Monaco Albert-Ier-Prince Vakfı Okyanus Bilimleri Enstitüsü Müdürü Robert Calcagno ile neden köpek balıklarına ilişkin algının değişmesi gerektiği üzerine konuştu. Gazete, insan ölümleri konusunda köpek balıkları ve diğer türler arasında karşılaştırma yapan bir tablo da yayınladı.
SİVRİSİNEK 80 BİN KAT DAHA FAZLA ÖLDÜRÜYOR
Buna göre sivrisinek köpek balıklarından 80 bin kat daha fazla öldürüyor. Yılanlar yılda 100 bin kişinin ölümüne sebebiyet verirken, akrepler 3 bin, timsahlar 2 bin, arılar 400, denizanaları 50 ve köpek balıkları 10’un alında kişiyi öldürüyor.
İNSANLAR ONLARCA MİLYON KÖPEK BALIĞI AVLIYOR
Calcagno, köpek balıkları lehine neden böyle bir pozisyon aldıkları sorulduğunda kamuoyunun bakış açısının değiştirmeye, bir yanlış anlamayı düzeltmeye çalıştıklarını söyledi. Köpek balıklarının okyanuslarda saklanmış büyük kötü yaratıklar olmadığını söyleyen Calcagno, şöyle konuşuyor: “Onlar yılda 10 kadar kişinin ölümünden sorumlu (…) Buna karşın insanlar her yıl onlarca milyon köpek balığı avlıyor. Nüfusları bu yırtıcılığa adapte olamaz, çökerler. Çok sayıda tür bugün yok olma tehlikesinde veya yerel düzeyde bir yok olma yaşandı”
EKOSİSTEMDE KİLİT ROLE SAHİPLER
Köpek balıklarının ekosistemde kilit bir rolü olduğunu ifade eden Calcagno, bu balıkların sayıları çok artan veya zayıflamış, kendi türlerine bulaşabilecek hastalık taşıyan türlere saldırdıkları kompleks beslenme ağının zirvesinde bulunduklarını kaydetti. Calcagno, Amerika’nın doğu kıyılarının bir kısmında, insanların köpek balıklarını avlaya avlaya bitirdiğini belirtirken, “O zaman kedi balığı nüfusu arttı ve onlar da scallop’ları (bir istiridye türü) kırıp geçirdi” diyor.