Köpekbalıkları ‘yanlışlıkla‘ insanlara saldırıyor
Sydney’deki araştırmacılar, renk körü olan köpek balıklarının insanları genellikle deniz aslanı veya fok sandığı için saldırdığını doğruladı.
Sydney’deki araştırmacılar, renk körü olan köpek balıklarının insanları genellikle deniz aslanı veya fok sandığı için saldırdığını doğruladı.
Yanlış bir kimlik vakası nedeniyle insanlara saldıran köpekbalıkları hakkında uzun süredir devam eden bir efsanenin doğru olduğu kanıtlandı.
Sidney'deki Macquarie Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, birçok yavru beyaz köpekbalığının, zayıf görme yetenekleri nedeniyle sörfçülerin ve yüzücülerin görünüşlerini okyanustaki foklara ve deniz aslanlarına benzettiği, bu nedenle saldırmaya eğilimli olduğu sonucuna vardı.
Korkulan okyanus canlılarının önemli bir kısmı renk körüdür, yani dalış kıyafetleri gibi su yüzeyinin üzerindeki görüntüleri ayırt edemiyor.
Araştırma ekibi ayrıca, en çok boğa köpekbalıkları ve kaplan köpekbalıkları ile birlikte büyük beyaz köpekbalıklarının insanları ısırdığı sonucuna vardı.
Dünyanın en büyük beyaz köpekbalıkları, avlarından parçalar koparır ve daha sonra bütün olarak yutar.
Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF), ünlü türlerin hızla düşüşte olduğunu ve sayıları her yıl önemli ölçüde azaldığını ortaya koydu.
Jaws filmleriyle ün salmış okyanus yaratığı, uzak mesafelerden ses ve koku almasıyla ünlüdür - ancak daha önceleri, yakın mesafeden avlarını yakalamak için görme yeteneklerine güvendikleri düşünülürdü.
Ancak araştırmacılar, köpekbalıklarının şekilleri zorlukla ayırt edebildiğini ve kısa vadeli görüşlerinin bir insandan altı kat kadar daha zayıf olduğunu keşfetti.
Araştırma için deniz memelilerinin, yüzen insanların ve kürek çeken sörf tahtalarının video görüntüleri, beyaz köpekbalığının perspektifinden karşılaştırıldı ve potansiyel av aşağıdan görüntülendi.
Araştırmacılar, bu bulgunun sadece köpekbalığı ısırıklarını önlemekle kalmayıp aynı zamanda diğer deniz vahşi yaşamını tehlikeye atmayan gelişmiş çözümlere yol açabileceğini umuyor.