Koruma altındaki hayvan katliamları durdurulamıyor
Dünya genelinde her yıl on binlerce koruma altındaki hayvan kar amaçlı katledilirken, 2009 yılından bu yana yüzlerce doğal hayatı koruma gönüllüsü yaşamını yitirdi.
Dünya genelinde her yıl on binlerce koruma altındaki hayvan kar amaçlı katledilirken, 2009 yılından bu yana yüzlerce doğal hayatı koruma gönüllüsü yaşamını yitirdi.
Gergedan, filler ve kaplanlar başta olmak üzere sayıları her geçen gün azalan on binlerce koruma altındaki hayvana yönelik katliamlar devam ediyor.
Tüm dünyada yıllık ortalama 15 ila 20 milyar dolar arasında kaçakçılık piyasasının olduğu bilinirken, gergedanlar, Afrika filleri ve Asya kaplanları en çok hedeflenen hayvanlar arasında geliyor. Hayvan katliamıyla organize edilen ticaretin silah, insan kaçakçılığı, sahtecilik ve uyuşturucudan sonra en ‘karlı’ 5’inci kaçakçılık türü olduğu bildiriliyor.
Uluslararası suç şebekeleri tarafından ‘oldukça organize’ bir şekilde katledilen hayvanların Avrupa, Kuzey Amerika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde ciddi bir pazarının olduğu biliniyor.
EN ÇOK FİLLER, GERGEDANLAR VE KAPLANLAR HEDEFLENİYOR
Yapılan çalışmalar sonucu günümüzde sayıları 25 bin olarak tahmin edilen Afrika gergedanlarının her yıl 1000 kadarının avcılar tarafından öldürüldüğü bildiriliyor. Afrika gergedanlarının boynuzundan elde edilen tozun tıbbi amaçlarla kullanılırken, bu tozun kilosu ortalama 50 bin doların üzerinden satılıyor.
Sayıları 500 bin civarında olan Afrika fillerinden ise yılda ortalama 25 bini kaçak avcıların hedefi oluyor. Afrika fillerinin dişlerinin kilo başına 1000 euro civarında değerinin olduğu tahmin ediliyor.
Uluslararası duyarlılık çalışmalarına ve yasaklara rağmen katliamlardan kurtulamayan bir diğer hayvan türü ise Asya kaplanı. Sayıları 3 bin 200’e kadar gerileyen Asya kaplanlarından her yıl 110 kadarının derisi ve kemikleri için katledildiği tahmin ediliyor.
8 YILDA 565 VAHŞİ YAŞAM SAVUNUCUSU DA KATLEDİLDİ
Büyük oranda organize suç örgütlerince yürütülen bu katliamları önlemek için gönüllü olarak veya devletler tarafından görevlendirilen çok sayıda kişi de katliamların hedefi haline geldi. International Ranger Federation adlı kuruluş tarafından yapılan değerlendirmeye göre, 2009-2016 yılları arasında vahşi yaşamı korumaya çalışan 565 kişi suç örgütleri ve avcılar tarafından katledildi.