Küresel ısınma: Binlerce yıllık baobab ağaçları da yok oluyor
Küresel ısınmayla birlikte dünyanın geleceği giderek belirsizleşirken, Afrika’nın binlerce yıllık kültüründe yer edinmiş ağaçları da yok oluyor.
Küresel ısınmayla birlikte dünyanın geleceği giderek belirsizleşirken, Afrika’nın binlerce yıllık kültüründe yer edinmiş ağaçları da yok oluyor.
Nature Plants adlı bilimsel dergide yer alan araştırmaya göre, binlerce yıllık Baobab türü ağaçlar son on yıllarda giderek daha fazla yok oluyor.
Bin 100 ile 2 bin 500 yıla kadar yaşlı olan Baobab türü ağaçlar, Afrika’daki birçok halkın kültüründe önemli yer ediniyor. Ancak yapılan son araştırmaya göre, bu ağaçlar son 10-15 yılda toplu bir biçimde kurumaya yüz tutuyorlar.
Baobab türlerinin 19’uncu yüzyıldan bu yana yok olma eğiliminin olduğunu söyleyen Romanya’nın Babeş-Bolyai Üniversitesi uzmanlarından Adrian Patrut, en büyük baobab ağaçlarının ise daha çok son yıllarda yok olmaya başladığını dile getirdi.
Araştırmaya göre, var olan en yaşlı 12 baobab türü ağaçtan 9’u ya tümüyle ya da kısmen kurudu. Bunlar arasında 2 bin 450 yıllık Zimbabwe’deki bir ağaç ile Güney Afrika’da gövdesi 10 metre çapında olan bir baobab türü ağaç da bulunuyor.
Araştırmada, yok olan baobab türlerinin olduğu bölgelerin Afrika’da küresel ısınmanın etkilerinin en fazla olduğu bölgeler olmasına dikkat çekildi. Bu da, baobab ağaçlarının yok olmasının doğrudan küresel ısınmayla bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Baobab türü ağaçlar binlerce yıl boyunca yaşamaları ve geniş gövdeleriyle bilinirken, Afrika’da birçok kültürde önemli görülüyor. Bu ağaçların en yaşlılarının gövdesinin onlarca kişiyi içine alabilecek genişlikte oldukları biliniyor.