Küresel ısınma: Güney Asya 2100’de ‘yaşanmaz’ hale gelecek

Bilim insanları, önlem alınmaması halinde Güney Asya ülkelerinin 2100 yılına kadar sıcaklıklardan dolayı yaşanamaz hale geleceği uyarısında bulundu.

Science Advances dergisinde yayınlanan bir çalışmada, sera etkili gaz salınımlarının yol açtığı küresel ısınmanın özellikle Güney Asya ülkelerini vuracağına dikkat çekildi.

Massachusetts Institute of Technology ile Loyola Marymount Üniversitesi tarafından yapılan ortak çalışmada, nemli sıcakların insan sağlığına olan ölümcül etkisi de irdelendi.

HİNDİSTAN, PAKİSTAN VE BANGLADEŞ

Çalışmada küresel sıcaklıklara yol açan gaz salınımlarının azaltılmamasının başta Hindistan, Pakistan ve Bangladeş olmak üzere Güney Asya’yı etkileyeceği belirtildi. Bilim insanları, ölümcül sıcaklık dalgalarının bu ülkelerde önümüzdeki on yıllarda dahi görülebileceği uyarısını yaparken, 2100 yılında ise bölgenin yaz aylarında yaşanılamaz hale geleceğinin altını çizdi.

Bilim insanlarının çalışmasına göre, aşırı sıcaklar önemli bir tarımsal üretim alanı olan İndus ve Ganj havzalarını da etkileyecek. Her iki havza, bu ülkelerin gıda ihtiyacının karşılanmasında yaşamsal role sahip.

Araştırmada yer alan bilim insanları, Güney Asya’da 2100 yılına kadar nemli sıcakların yaz aylarında 35 dereceyi bulacağını hesaplarken, bunun insan organizmasının zorluk çekmemesi için üst sınır olduğunu hatırlattı.

İKLİM HEDEFLERİ TUTTURULSA DAHİ 31 DERECE ORTLAMA SICAKLIK

Hindistan ve Pakistan’da 2015 yazındaki sıcaklık dalgaları nedeniyle 3 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan ve ABD’nin geri çekildiği İklim Anlaşması’nın olduğu gibi uygulanması halinde dahi küresel ısınma devam edecek. Anlaşma, küresel ısınmayı 1880 yılına oranla 2100’e kadar 2 derecenin altında tutmayı hedefliyor.

Bu hedef tutturulsa dahi Güney Asya’daki yaz sıcaklıklarının ortalama 31 derece olması bekleniyor ve bu da insan sağlığı için ‘tehlikeli’ bulunuyor.