Kürdistan’da yanlış antibiyotik kullanımı tehlikeli boyutlarda

Kürdistan’da yanlış antibiyotik kullanımı tehlikeli boyutlarda

Türkiye’deki Antibiyotik kullanımı başta Kürt kentleri olmak üzere korkutucu boyutlara ulaştı. Türkiye Sağlık Bakanlığı'na göre Antep, Amed, Urfa, Şırnak, Hatay, Hakkâri, Mardin, Batman'daki antibiyotik kullanımı Türkiye ortalamasının üzerinde bulunuyor. Bu durum karşısında Sağlık Bakanlığı harekete geçerken, aşırı antibiyotik kullanımının doktorların yanlış reçetelerinden kaynaklandığı belirtiliyor. 

Sağlık Bakanlığı hekimlerin her üç reçeteden birinde antibiyotik yazdığını saptadı. 2013 Şubat ayı itibarıyla en yüksek antibiyotik yazılan il yüzde 57 ile Antep oldu.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), reçetelere yazılan antibiyotiklerin ortalamasının yüzde 15 olması gerektiğini belirtiyor. 

Bu durumda Türkiye ortalamasının çok üzerinde antibiyotik yazılan ilk 10 ilin Kuzey Kürdistan’da olduğuna dikkat çekiyor. Buna göre en çok antibiyotik yazılan iller; Antep, Amed, Urfa, Şırnak, Hatay, Hakkâri, Mardin, Batman, Adana ve Kilis olarak gerçekleşti. En az antibiyotik yazılan il ise yüzde 27’lik oranla Edirne oldu. İstanbul’da yılda 23 milyon 189 bin reçete yazılırken, reçetelerin içinde antibiyotiklerin oranı yüzde 35; Ankara’da ise yıllık 9 milyon 805 bin reçete içinde antibiyotiklerin oranı yüzde 33 olarak gerçekleşti. 

Sonuçları değerlendiren İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gürsöz,  'Doğu' illerinde (Kuzey Kürdistan)  hastaların hekimlere reçeteye antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olduğunu iddia etti.  

Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımının ürkütücü boyutlarda olduğunu belirten Gürsöz, “Ciddi bir halk sağlığı sorunumuz var. Ki bu sorun bütün dünyanın başını ağrıtacak bir sorun: ‘Antibiyotiklere karşı direnç gelişimi.’ Artık öyle bir zaman gelecek ki belki önümüzdeki 5-10 içinde hiçbir antibiyotiğin etki etmediği enfeksiyon hastalıkları ile karşı karşıya kalacağız. Bunun sebebi tamamen gereksiz, yanlış ve aşırı antibiyotik tüketimidir.” ifadelerini kullandı.