'Mahallemiz politik kimliği nedeniyle çöp alanı seçildi'

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çöp depolama alanı olarak Yamanlar Mahallesi'ni belirlemesinin ardından proje için çalışmalara başlandı ve projeye ilişkin ÇED raporu da verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çöp depolama alanı olarak Yamanlar Mahallesi'ni belirlemesinin ardından proje için çalışmalara başlandı ve projeye ilişkin ÇED raporu da verildi. Yamanlar Mahallesi Muhtarı Aydın, karara tepkili olduklarını ve engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Mahalle halkı da projenin hayata geçmesine karşı mücadele edeceklerini belirtirken, Yamanlar'ın Kürt ve Alevi kimliğinden ötürü hedef seçildiğini söyledi.
 
İzmir’in Çiğli İlçesinin Harmandalı Mahallesi’nde 1992 yılında yapılan “Katı Atık Depolama Tesisi” yapıldığı günden bu yana mahallede ve civar ilçelerdeki yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Mahallede yazın koku ve sineklerden sokağa çıkmak bile zorlaşırken, “Çöp Dağı” diye anılan tesiste yaşanan patlamalar ve oluşan çöp suyu derelerinin yarattığı olumsuzluklar da mahallenin boşaltılmasına kadar varan sonuçlar doğurdu. 
 
“Katı Atık Bertaraf Tesisi”nin yarattığı sorunlar çözülmeden, “Kuzey Bölgesi Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi” olarak adlandırılan bir projenin ise Karşıyaka, Çiğli ve Menemen ilçe sınırlarının kesiştiği noktaya yapılacağı öğrenildi. Projenin yapım yeri “Yamanlar Mahallesi Mevkii” diye ifade ediliyor. Proje için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “ÇED” dosyası, valilikteki işlemini büyük ölçüde tamamladı ve İzmir Valiliği tarafından uygun bulundu.
 
Yamanlar Mahallesi'nde yaşayanlar projeye karşı tepkilerini ANF'ye anlattı...
 
MUHTAR AYDIN: ENGELLEMEK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILMALI
 
Yapılması planlanan “Katı Atık Bertaraf Tesisi”nin Karşıyaka üzerinden, Yamanlar Mahallesi’nin üst kısımlarına daha önce de yapılmaya çalışıldığını anlatan Yamanlar Mahallesi Muhtarı Kemal Aydın, mahalle halkının mücadelesi sonucunda bu projenin iptal edildiğini belirtti. Aydın, ”Bugün yeniden öğreniyoruz ki, İzmir Valiliği projeyi onaylamış, proje için ÇED raporu da verilmiş ve proje için çalışmalara başlanmış. Bu tesisin yapılması kararının Yamanlar Mahallesi'nde oturanlar açısından çok doğru ve ahlaki bir karar olmadığını düşünüyorum. Harmandalı'ndaki çöp atık tesisinin içinde bulunduğu durum ortada, insanların Harmandalı ve Evka 5’e kadar yayılan kokudan muzdarip olduğu açık" dedi.
 
Halka danışılmadığını ve yine halkın taleplerinin görmezden gelindiğini ifade eden Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışına aykırı davrandığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Gelinen sürece baktığımızda Katı Atık Bertaraf Tesisleri yerine, Avrupa’da çöpü öğütme yönünde ciddi projeler var. Yamanlar dağına kurulacak çöp tesisi bu bölgeyi çok fazla etkileyecek.  Bu projenin çok ahlaki olduğunu düşünmüyorum. Bunu engellemek için ne yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır. Halkın bu projeyi reddetme taleplerine rağmen yapmaya devam ederlerse bu çok ciddi sorunlar yaratırlar."
 
'ZATEN DEVLETTEN NE HAYIR GÖRDÜK Kİ...'
20 yıldır Yamanlar Mahallesi'nde yaşayan Emine Aygün (56), projeye, "Biz mahalle kadınları olarak bu tesisi kabul etmiyoruz.  Bu çöp tesisin yaratacağı mikrop, pislik, hastalık ne olacak? Biz mahallede nasıl yaşayacağız? Kokudan, sinekten oturulmaz mahallede.  Çocuklar açısından çok kötü hastalıklara sebep oluyormuş. Zaten biz ne hayır gördük ki devletten, bir de bunu getirip yapıyor" diye tepki gösterdi.
 
'İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ GÖRÜYORUZ'
 
Harmandalı’nda oturan insanların çöp tesisinden hiç memnun olmadıklarını hatırlatan Yılmaz Tekin ise projeyi 'Yamanlar halkının teşhir edilmesi ve dışlanması' olarak yorumladı. Tekin, "Avrupa toplumunu örnek gösteriyoruz ama bir çöpe daha insani bir çözüm bulamayan belediyeden ne beklenir... Bugün dünya standartlarına göre gerçekten çöpün ne yapılacağı bellidir; çöp öğütülür, böyle bir yerlerde yığılıp bekletilmez. Bugün siyasi çıkar uğruna bazı yerler belediyenin işine yaramadığı için ya dışlanıyor ya da başka nedenler var. Yamanlara karşı ikinci sınıf vatandaş muamelesi gösteriliyor. Mahallemiz cezalandırılıyor” dedi.  
 
Yamanlar Mahallesi’nin Kürtlerin ve Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bir mahalle olduğuna dikkat çeken Tekin, tesisin yapılmaması için mücadele edeceklerini söyledi.
 
'POLİTİK KİMLİĞİNDEN ÖTÜRÜ YAMANLAR SEÇİLDİ'
 
Bu mahallede doğup büyüdüğünü söyleyen Hüseyin Kaya, "Ben buranın özellikle seçildiğini düşünüyorum çünkü Yamanlar Mahallesi sol, sosyalist ve yurtsever Kürt halkının yoğun olarak oturduğu bir mahalledir" dedi.
 
Yamanlar Mahallesi'nin taşıdığı politik kimlik dolayısıyla hedef seçildiğine dikkat çeken Kaya, Kadifekale’nin boşaltılmasının da yine bir politik oyun olduğunu belirtti. Kaya, “Diğer politik mahallerinin boşaltılması gibi burada da benzer bir oyun var.  Daha önce kentsel dönüşüm projesi adı altında mahalleyi yıkmaya çalıştılar, bunu başaramayınca bu sefer de çöp tesisi ile mahalleyi boşaltmayı hedefliyorlar. Yamanlar Mahallesi'nin doğası yeşil ve havası çok temizdir.  Depreme dayanıklı olması herkesin dikkatini de çekiyor.  Burası zaten belediye tarafından hiçbir zaman hizmet görmez. Mahalleye seçimden seçime gelip oy isterler ama mahalle örgütlüdür, bu tesisi yaptırmayacağız" diye konuştu.