Meydan Medresesi 11 yıldır kapalı

Hakkari'deki tarihi Meydan Medresesi, restorasyon çalışması adı altında 11 yıldır kapalı tutuluyor.

Tarihi yapılarıyla zengin olan Hakkari’de, ayakta durabilen eserler ya yakıldı, yakıldı ya da kapalı tutularak halka yasaklandı. Doğası, tarihi, sanatı, köyleri ve yaylarıyla yasaklı bir şehir haline getirilen Hakkari, adeta tecrit edilmek isteniyor. Meydan Medresesi de 11 yıldır restorasyon bahanesiyle yasaklar listesinde.

Hakkari’nin Biçer Mahallesi’nde bulunan tarihi Meydan Medresesi, Hakkari’de günümüze kadar ayakta kalan nadir yapılarından biri. 1700 yılında Hakkari hükümetinin yöneticisi olan İzzetin oğlu İbrahim Bey tarafından yapılmış. 2006'da restorasyon adı altında kapalı tutulmaya başlandı. Yurttaşlar,  tam 11 yıldır ziyaret edemiyor. Meydan Medresesi’nin müze olarak açılması isteği, Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından reddedildi.

Bu ret kararına tepki göstererek, medresenin bir an önce açılmasını isteyen yurttaşlar, “Bu kadar zengin bir tarihimiz var. Binlerce eserimiz var ama sergilenecek bir müzemiz yok. Hemen hemen tüm Türk illerinde müze var. Biz de Meydan Medresesi’nin bir an önce müze olarak açılmasını istiyoruz. Hakkari için bu kadar değerli olan bu yapı, yerli ve yabancı turistlere açık olmalı. Bugüne kadar buralarda çıkarılan eserler hep dışarıya götürüldü. Meydan Müzesi eğer açık olsaydı bu eserler orada sergilenirdi. Bir an önce medresemizin açılmasını istiyoruz.”