MS hastalığı bağırsak florasıyla bağlantılı!

Almanya’daki yapılan bir geniş kapsamlı bir çalışmaya göre, Multipl skleroz (MS) adlı hastalığın bireylerin bağırsak florasıyla bağlantılı olabileceği ortaya kondu.

Max-Planck Nörobiyoloji Enstitüsü tarafından 50 tek yumurta ikizi birey üzerinde yapılan araştırmada, hastaların özellikle bağırsak florası üzerine yoğunlaşıldı. Bunda, tek yumurta ikizlerinin aynı genetik yapıya sahip olmaları etkili olurken, ikizlerden MS hastası olanlarının bağırsak florası üzerinde çalışıldı.

Hastalığa yakalanmış ikizlerin bağırsak floraları genetiği değiştirilmiş deney farelerine enjekte edilirken, deney farelerinin tümünün MS benzeri beyin iltihaplanmalarına maruz kaldıkları görüldü.

Çalışma neticesinde, bireylerin bağırsak floralarındaki hücrelerin MS hastalığına yol açan T-hücrelerinin harekete geçmesinde önemli bir rolü olduğu sonucuna varıldı.

Max-Planck Nörobiyoloji Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya birçok Alman üniversitesinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Kaliforniya Üniversitesi uzmanları da yer aldı.

Enstitüden yapılan açıklamada, bağırsak florasındaki bileşenlerin MS hastalığında belirleyici olduğuna dair teorilerinin araştırmayla teyit edildiği belirtilirken, buna ilişkin daha kesin sonuçlar için araştırmaların devam edeceği bilgisi verildi.

MS hastalığı beyni ve omurilikte ortaya çıkan bir özbağışıklık hastalığı olarak bilinirken, kesin bir tedavisi henüz bulunmuyor. Ancak ilaç tedavisiyle hastaların yaşam sürelerinin uzatılması ve ağrılarının azaltılması mümkün.