Mülteciler arasında zorla evlendirmeler iki kat arttı!

İsviçre'de sığınma başvurusu yapan mülteciler arasında zorla evlendirme vakalarınının geçtiğimiz yıla göre iki kat arttığı açıklandı.

Zorla evlendirmenin yasak olduğu İsviçre'de cezai işlemlere rağmen devlet makamları zorla evlendirmenin önüne geçemiyor. Devletin zorla evlendirme vakalarına bakan dairenin başkanı Anu Sivaganesan İsviçre basınına yaptığı açıklamada son dönemlerde zorla evlendirmelerin özellikle mülteciler arasında arttığına dikkat çekti.

2005'ten 2015 yılına kadar toplam 94 zorla evlendirme vakasını tespit ettiklerini belirten Sivaganesan "Daha önce bu vakalar arasında 10 olaydan biri mülteciler arasındaydı, şimdi ise bu rakam 5 olaydan birisine yükseldi" bilgisini verdi.

'ZORLA EVLENDİRME KÜRTLER ARASINDA DA YAYGIN'

Zorla evlendirme olaylarının Kürt mülteciler arasında da yaygın olduğuna dikkat çeken "En çok vakalar Suriye, Afganistan, Eritre, Irak, İran ve Somalili mülteciler arasında yaşanıyor" diye konuştu.

Zorla evlendirmelerde özellikle kadınların mağdur olduğunu belirten İsviçreli yetkili "Bunların çoğu da çocuk sayılabilecek yaştakiler. İlginç olan mültecilerin buraya gelmeden  önce hatta daha yoldayken çocuklarını istekleri dışındaki biriyle evlendirmeleri. Çünkü İsviçre'nin yasalarına göre bunun suç olduğunu biliyorlar" dedi.

2013 yılından bu yana zorla evlendirmenin yasak olduğu İsviçre'de bu suçu işleyenlere 5 yıla kadar hapis cezası veriliyor. İsviçre devlet makamları ise konuya ilişkin önümüzdeki dönemde birçok kantonda mültecilere yönelik kampanyalar düzenlemeyi planlıyor.