Musul’da ünlü El Nuri Camisi yeniden inşa ediliyor

Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak, Musul’daki çatışmalar sırasında yıkılan ünlü El Nuri camisinin yeniden inşa edilmesi için çalışmalara başladı.

Bağdat’taki Ulusal Müze’de düzenlenen bir törene katılan Birleşik Arap Emirlikleri Kültür Bakanı Nura el Kabi, ülkesinin caminin yeniden inşa edilmesi için 50.4 milyon dolar katkı sağlayacağını açıkladı.

El Kabi, “Beş yıl sürecek proje, sadece cami, minaresi ve alt yapılarını inşa etmeyi hedeflemiyor, ayı zamanda Iraklı gençlere umut vermeyi amaçlıyor. Binlerce yıllık uygarlığın korunması gerekiyor” diye konuştu.

Cami inşası için yapılan anlaşma, El Kabi ile Iraklı mevkidaşı Feryad Rewanduzi arasında imzalandı. Törende Bağdat’taki UNESO sorumlusu Louise Haxhausen da hazır bulundu.

12’inci yüzyıla ait El Nuri camisi ve minaresi, Haziran 2017’de yıkılmıştı. Irak ordusu DAİŞ çetelerinin, camiye patlayıcılar yerleştirdiğini açıklamışlardı. DAİŞ çetelerinin şefi Ebu Bekir El Bağdadi, halifeliğini ilk olarak burada ilan etmişti. Kamuoyu tarafından bilenen tek görüntüsü de burada çekilmişti. Iraklı güçler, dokuz aylık bir çatışmadan sonra Temmuz 2017’de Musul’u DAİŞ çetelerinden almıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri Kültür Bakanı, uluslararası toplumu da “özellikle çatışma, savaş ve terör sahasına dönen Arap bölgesindeki evrensel miras tesislerini korumak için birleşmeye” çağırdı.

Cami inşaatı projesinin Mayıs ayındaki genel seçimler öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

El Nuri Camisi, adını Nureddin el Zinki’den alıyor. El Zinki, bir zamanlar Musul üzerinde hüküm sürerken, Suriye’yi birleştiren kişiydi. Camini inşası için 1172’de talimat verdi. Cami daha sonra yıkıldı ve 1942’de yeniden inşa edildi.

UNESCO sorumlusu proje için “Musul ve Irak’ın yeniden dirilmesi için iddialı, yüksek düzeyde sembolik bir proje” dedi. Louise Haxhausen, “Çalışma şimdiden başladı, site başka mirasların kaybolmaması için bundan böyle koruma altında” diye ekledi.