‘Ozon katili’ gazlar 30 yıllık yasağa rağmen kullanılıyor

‘Ozon katili’ olarak da bilinen Klorofloro karbon gazlarının üretiminin yasak olmasına rağmen özellikle Doğu Asya’da kullanıldığı ortaya çıktı.

Amerikan bilim insanlarının atmosferde yaptıkları detaylı ölçümler bilimsel dergilerden Nature’de yayımlanan bir makaleyle duyuruldu. Ulusal Atmosfer ve Okyanus Dairesi’nden (NOAA) Stephen Montzka ve ekibinin çalışmasına göre, atmosferde normalde olması gerekenden çok daha fazla miktarda Klorofloro karbon (FCKW) gazlarından bulunuyor.

Bu gazlardan  trikloroflorometan’ın atmosferin üst tabakasında ciddi oranda var olduğu tespit edilen çalışmada, söz konusu gazların 1987 Montreal Protokolü’nün aksine üretimde kullanıldığı iddiasına yer verildi.

Bu tehlikeli gazların Doğu Asya ülkelerinde kullanıldığı savunulan çalışmada yıllık ortalama 13 bin ton kadarının atmosfere salındığı tahminine yer verildi.

Kısa adı FCKW olan Florokoloro karbon gazları, 1985 yılında ozon tabakasındaki deliğin keşfedilmesi ardından 1987 Montreal Protokolü’yle yasaklanmıştı. Özellikle 1970’li yıllardan itibaren spraylerde soğutucu veya itici gaz olarak kullanılan FCKW’lerin ozon tabakasının üst kısmına verdikleri zararlar nedeniyle yasaklanması kararı alınmıştı.