Papa’dan göçmen eleştirisi: Ne oluyor sana Avrupa?
Vatikan Sarayı’nda kendisine verilen Karls Ödülü’nün töreninde bir konuşma yapan Papa Franciscus, Avrupa ülkelerini mülteciler konusundaki tavrı nedeniyle sert bir biçimde eleştirdi.
Vatikan Sarayı’nda kendisine verilen Karls Ödülü’nün töreninde bir konuşma yapan Papa Franciscus, Avrupa ülkelerini mülteciler konusundaki tavrı nedeniyle sert bir biçimde eleştirdi.
Vatikan Sarayı’nda kendisine verilen Karls Ödülü’nün töreninde bir konuşma yapan Papa Franciscus, Avrupa ülkelerini mülteciler konusundaki tavrı nedeniyle sert bir biçimde eleştirdi. Papa, göçmen karşıtı tel örgülerin kıtası haline gelen Avrupa’ya “ne oluyor sana?” diye uyardı.
Birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin sınırlarına tel örgüler çekmesine değinen Papa, ‘egoizmin terk edilmesini’ ve sadece ‘kendi çıkarlarını düşünmeden’ vazgeçilmesini istedi.
‘GÖÇMEN OLMANIN SUÇ OLMADIĞI BİR AVRUPA HAYAL EDİYORUM’
Mülteciler başta olmak üzere göçmenlere yönelik ön yargıları eleştiren Papa Franciscus, “Göçmen olmanın suç olmadığı bir Avrupa hayal ediyorum” diye konuştu.
Avrupa’nın bireylerin haklarını geliştiren ve koruyan bir kıta olması gerektiğini vurgulayan Papa, Avrupa’nın insan hakları için girişimlerinin ‘vizyonunun son noktasında’ olmaması gerektiğinin altını çizdi.
Uyum ve entegrasyon çabalarına ve kültürel entegrasyona vurgu yaptığı konuşmasında Papa, coğrafik birleşmelerle uyum sorunlarının çözülemeyeceği uyarısında bulundu. Papa, Avrupa’nın ‘farklılığının’ diğer topluluklara karşı durmak yerine ‘farklı kültürleri barındırması’ olduğunu söyledi.
‘AVRUPA; NE OLUYOR SANA?’
Avrupa ülkelerine yönelik eleştirilerinin dozajını ilk kez bu denli arttırdığı görülen Papa konuşmasında şöyle dedi: “Sana neler oluyor Avrupa? Sen, insan hakları, demokrasi ve özgürlük savaşçısı... Ne oluyor sana Avrupa? Şairlerin, filozoflarn, sanatçıların, müzisyenlerin ve edebiyatçıların yurdu Avrupa... Ne oluyor sana Avrupa? Sen ki, halkların ve ulusların anası; kardeşlerinin onurunu koruyan ve onlar için hayatını vermekten çekinmeyen büyük adam ve kadınların anası...”
Papa konuşmasında ayrıca savaş sonrası dönemde Avrupa Briliği’ni kuran siyasetçilere atıfta bulunurken, şiddet ve yıkımı radikal bir biçimde değiştiren modeller geliştirildiğini hatırlattı.