Japon uzmanlar plastik çöplüklerinde yaptıkları incelemede ideonella sakaiensis adını verdileri bir bakterinin dünyanın en büyük çevre problemlerinden birini çözecek kapasitede olduğunu ortaya çıkardı.
Bakterinin sadece plastikle beslendiği ve bünyesinde iki enzim üreterek plastiği enerjiye çevirebildiği keşfedildi. Bilim insanlarına göre bakteri, plastiğin 1940lardan bu yana kullanıldığı dikkate alınırsa, son 70 yılda evrimleşmiş bir tür.
Keşfi yapan ekip plastiğin geri dönüşümü ya da yok edilmesi için bakterinin ve ya onun ürettiği enzimlerin kullanılabileceğini umut ediyor.
Dünya nüfusu ve plastik kullanımı arttıkça plastiğin geri dönüşümünün çok büyük bir problem olduğu düşünüldüğünde keşif büyük önem taşıyor.
Sadece 2013 yılında 56 milyon ton plastik üretilirken bunun sadece 2.2 milyon tonu geri dönüşüme tabii tutuldu. Geri kalan plastik çevre kirliliği yaratan maddelerin büyük bir kesimini oluşturuyor.
Japon ekibin başındaki Kohei Oda da bu sorunun çözümünde bakteri ve mikropların kullanılmasının akılcı bir çözüm olabileceğini ifade ediyor.
BAKTERİ PLASTİĞİ NASIL YİYOR
Yapılan incelemeye göre bakteri plastiği vücuduna aldıktan sonra terephthalic asit ve ethylene glycol enzimlerini üreterek sindiriyor. Her iki madde de bugün üretilen ve çevreye zararı olmayan maddeler.
Bir bakterinin küçük bir parça plastiği yok etmesi 30 derecede 6 hafta alıyor. Ancak bilim insanları genetik mühendislik ile bu süreyi çok daha aşağı çekebileceklerini düşünüyor.
Almanya’daki Greifswald Üniversitesinden Uwe Bornscheuer, söz konusu bakteriden alınan genlerin çok hızlı bir şekilde üreyen Escherichie coli bakterisine nakledilebileceğini bu şekilde çok etkin sonuçlar alınabileceğini dile getiriyor.
Bornscheuer bununla birlikte doğanın çoktan plastik yiyen başka mikrop ve bakteriler ürettiğini ve bunlar keşfedildikçe daha fazla seçenek ortaya çıkacağını ifade ediyor.