Restorasyon adı altında hırsızlık
Kürdistan’da bulunan tarihi yapılarda restorasyon adı altında yapılan kazılar sonucu çıkarılan binlerce tarihi eser, kayıt altına alınmayarak kaçırılıyor.
Kürdistan’da bulunan tarihi yapılarda restorasyon adı altında yapılan kazılar sonucu çıkarılan binlerce tarihi eser, kayıt altına alınmayarak kaçırılıyor.
Kürt şehirlerinde bulunan tarihi yapılar, restorasyon adı altında yağmalanıyor. Bitlis’te bulunan Bitlis Kalesi; Van’da Hoşap Kalesi, Van Kalesi, Çavuştepe gibi birçok tarihi yapılarda yıllardır restorasyon çalışması yapılıyor. Bu tarihi yapılarda bitirilmeyen restorasyon çalışmaları, yağmalanmaya ve tarihi eser kaçakçılığına dönüşmüş durumda.
DEVLET KAÇAKÇILIK YAPIYOR
Bitlis’te bulunan Bitlis Kalesi, Van’daki Hoşap ve Çavuştepe kalelerinde yıllarca restorasyon çalışmalarına katılan ve kazı ekibinde çalışan bir arkeolog, buralarda kazı çalışması adı altında tarihi eser kaçakçılığı yapıldığını söyledi. ANF’ye konuşan ve adını yazılmasını istemeyen arkeolog, kazılarda çıkarılan birçok tarihi eserlerin kazı başkanları tarafından kayıt altına alınması gerekirken, kaydının alınmadığını; değerli birçok tarihi eserin bu şekilde kaçırıldığını anlattı.
KAYIT ALTINA DEĞİL, KENDİNE ALDI
Özellikle Bitlis Kalesi ile Van’ın Çavuştepe kazı çalışmalarına katıldığını aktaran arkeolog, şöyle konuştu: “Bu kalelerde çalıştığım süre zarfında, tarihi eserlerin kayıt altına alınmadığını gördüm. Özellikle değerli eşyalar kesinlikle kayıt altına alınmıyordu ve buna defalarca şahit oldum. Bu eserlerin kayıt altına alınmasını istemeyenler genellikle kazı yapan ekibin sorumlularıydı. Bitlis Kalesi'nde yaptığımız kazı sırasında bir odanın içinde çok değerli bir hançer bulduk. Hançer tamamen altındı. Hançerin üzeri ise elmas, yakut gibi değerli taşlarla süslenmişti. Biz bu hançerin kayıt altına alınmasını beklerken, kazı sorumlusu bu hançeri kayıt altına almadı ve kendine aldı. Bunun gibi birçok vakaya şahit oldum.
BELKİ BİNLERCE ESER
Ayrıca aynı vakalar, Van’da bulunan Çavuptepe Kalesi'nde de gördüm. Sadece maddi olarak pek değeri olmayan eserler kayıt altına alınıyordu. Bu sadece benim gördüklerim, belki görmediğimiz daha binlerce tarihi eser bu yollarla kaçırılıyor. Kesinlikle bölgemizde restorasyon adı altında tarihi yapılarımız yağmalanıyor. Bu insanların Kürt tarihini ortaya çıkarmak gibi bir dertleri yok. Buna ben şahit oldum. Tarihi yapılarımız birileri tarafından bilinçli bir şekilde yağmalanarak, eserlerimiz çalınıyor.”