Rojava’da Mezopotamya Tıp akademisi açıldı

Rojava ve Suriye genelinde ilk Tıp Akademisi açıldı. Açılan Mezopotamya Tıp Akademisi, Toplum Sağlığı alanında çalışmalar yürütecek.

Mezopotamya Tıp Akademisinde görevli Doktor Hamit Tekin, akademide hem pratik, hem de teorik eğitimlere verileceğine dikkat çekerek, “Toplumdan çalınan sağlık bilgisini topluma vermeyi hedefliyoruz” dedi.

Rojava’nın Serêkani kentinde Mezopotamya Tıp Akademisi açıldı. Açılan Tıp Akademisi’nde eğitim almak için üç kantondan da yoğun başvurular geliyor.

Açılan Tıp Akademisi’nin vereceği eğitim ve yürüteceği çalışmalara ilişkin olarak Doktor Hamit Tekin, ajansımıza değerlendirmelerde bulundu.

Doktor Tekin, açılan Mezopotamya Tıp Akademisi’nin Rojava’da bir ilk olduğuna dikkat çekerek, “Açılan sağlık akademisi Rojava ve Suriye genelinde ilktir. Mezopotamya Sağlık Akademisi’nde ilk olarak hemşire yetiştirmeyi hedefliyoruz. Hemşire eğitimlerinin ardından 3 yıl boyunca, altı aylık tıp eğitim devreleri başlatılacak. Tıp Akademisi Ders programını daha da kapsamlı hale getirerek hem teorik, hem de pratik eğitimlere ağırlık verilecek” dedi.

SINAV DEĞİL, PRATİK UYGULAMALAR AĞIRLIKTA OLACAK

Akademiye alınan öğrencilerin iki alanda yetiştireceklerine dikkat çeken Tekin şunları söyledi: “Akademiye aldığımız öğrencilerimizi iki dalda yetiştiriyoruz. Birincisi hastalığının teşhisi, tedavisidir. Ama bizim temel hedefimiz ise hastalıklara yol açan temel etkenleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bunun için, çevre kirliliğini ortadan kaldırılması ve beslenme ve insan psikolojisini etkileyen faktörlerle mücadeleyi öncelikli hedef olarak seçtik. Buna dönük ise; iki yönlü bir eğitim sistemi uygulayacağız. Biz eğitim sistemimizde toplum yaşamında var olan bir sorunun ortadan kaldırılması için köy ve mahalle komünleri ile ortak bir çözüm arayışına gireceğiz. Sorunları çıkış kaynağında çözmeyi hedefleyeceğiz.”

Rojava’da şeker hastalığının yaygın olduğuna da dikkat çeken Tekin, “bugün Rojava’da şeker hastalığı çok fazla. Biz hastalıklardan ziyade bu hastalıkların nedenlerini ortaya koyacağız. Sonuç olarak amacımız hem amatör sağlıkçı yetiştirmek hem de Rojava halkının ihtiyaçlarını karşılamak esas ilkemiz olacak. Ayrıca da toplumumuz hasta olamadan hastalıklara sebebiyet veren tüm faktörleri inceleyerek ona göre sağlıklı bir toplum yaşam sistemini esas alacağız” dedi.

EN KAPSAMLI ÇALIŞMA KOBANÊ’DE

En kapsamlı sağlık çalışmasının Kobanê de örgütlendirildiğine dikkat çeken Doktor Tekin, “Kobanê’de kurulan hastanemizin yanı sıra, Kadın Doğum Hastanesi, Çocuk hastanemiz de faaliyet yürütmektedir. Hastanemizde çalışan personel yetersiz kaldığı için, bizim ilk olarak hemşire yetiştirme programına başladık. Kobanê Hastanesinde yer alan arkadaşlarımız cephedeki YPG ve YPJ savaşçılarına sağlık hizmetini götürüyorlar. Bu devrede eğitim alanlar, hem cephede yaralılara yardımcı olacak, hem de hastane içinde ihtiyaçlara göre servislerde yer alacaklar. Bu eğitim devreleriyle tüm bölümlerde çalışabilecek arkadaşları yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

FARKLI ÜLKELERİN SİSTEMLERİ ARAŞTIRILDI

Eğitim programının hazırlanması aşamasında dünya deneyimlerinin incelediklerine dikkat çeken Tekin, Küba, Venezuella, Çin ve Rusya’daki sağlık sistemlerini örnek aldıklarını belirterek “bu araştırma ve inceleme sonucunda oluşturduğumuz modelle eğitim vereceğiz. Bizim eğitim sistemimizdeki tek farklılık, sınav sistemini ortadan kaldırmamızdır” diye konuştu.

Sınav sisteminin kaldırılmasıyla bir rehavet ortamı yaşandığını tespit ettiklerini belirten Tekin, bu rehaveti ortadan kaldırmak için, pratik sahalarda uygulamalara ağırlık verdiklerini söyledi. Tekin, eğitimin süresinin kendileri için önemli olmadığını, önemli olanın öğrencilerin bu eğitimi içselleştirip, uygulamaya koyup koyamadıkları olduğuna dikkat çekerek “Kendisini yeterli gören ve artık eğitimle alacağı fazla bilgi olmadığını düşünen öğrencilere hem akademi hem de eğitmenlerimiz ikna olduktan sonra eğitimlerini tamamlıyoruz. Hekimlik yerine, amatör sağlıkçılığı esas alıyoruz “dedi.

TOPLUMDAN ÇALINAN SAĞLIK BİLGİSİNİ TOPLUMA VERMEK

Doktor Tekin, toplumdan çalınan sağlık bilgisinin yeniden topluma verilmesi gerektiğini belirterek “Biz toplumdan çalınan sağlık bilgisinin tekrardan topluma dönmesini ve bunun bir kültür haline gelmesini sağlayacağız. Bunun çalışmalarını yürüteceğiz. Fakat Rojava’da en çok ihtiyaç duyduğumuz bazı alanlara acilen ağırlık vereceğiz. Şu an kalp damar cerrahisi, plastik cerrahi ve mikro cerrahi gibi alanlara ağırlık vereceğiz” şeklinde konuştu.