'Rojava'da olduğu gibi burada da JINWAR Köyü projesi yapabiliriz'

HDP Ekoloji Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr.Beyza Üstün, Rojava'da kadınların kurduğu Jinwar Köyü projesinin yayılmasının mümkün olduğunu ve buna kendilerinin öncülük edeceğini söyledi.

Ekolojik toplum paradigması ile yolan çıkan HDP Ekoloji Komisyonu tarafından Dersim'de 1. Enerji Çalıştayı düzenlendi. Yoğun tartışmaların yapıldığı çalıştaya HDP MYK üyesi ve aynı zamanda komisyon sözcüsü Prof. Dr.Beyza Üstün de katıldı. Çalıştay hakkında değerlendirmelerde bulunan Üstün, farklı kurum temsilcilerinin de katıldığı çalıştayda, ekolojik toplum paradigmasının anlaşılabilmesi için yan yana durmanın mekanizmalarını aradıklarını belirtti.

‘EKOLOJİK TOPLUM PARADİGMASININ TOPLUMSALLAŞMASI HEDEFLENİYOR’

HDP'nin Türkiye'de yeni bir oluşum olduğunu söyleyen Prof. Üstün, bu nedenle parti tüzüğünde yer alan ekolojik toplum paradigmasının hem partililer hem de toplum içinde daha fazla içselleştirilmesi ve toplumsallaştırılması gerektiğini vurguladı. Birçok ilde çalıştay yaptıklarını belirten Üstün, şunları kaydetti: "Sadece HDP olarak buluşmuyoruz, bu alanlarda mücadele etmiş, deneyim biriktirmiş bütün kesimlerle bir araya gelmeye çalışıyoruz. Muğla ve İzmir'de Orman Çalıştayı yaptık, hem bölgeler arası yangına müdahale başta orman olmak üzere, hem de bunu partinin ilkesel duruşuyla nasıl içselleştirilebileceği, toplumsallaştırılabileceğini tartışıyoruz. Aynı amaçla bundan sonraki tartışmalarımız tarım ve su gibi ekolojinin diğer alanlarıyla devam edecek."

'EKOSİSTEME MÜDAHELE GÜVENLİK BARAJLARI İLE BAŞLADI’

Dersim'in de içinde bulunduğu Mezopotamya Havzasında çevre tahribatına yönelik yapılabilecek neredeyse her şeyin yapıldığını söyleyen Üstün, Dersim coğrafyasının uzun süredir egemenlerin ve kapitalistlerle birlikte olan iktidarların saldırısı altında olduğunu dile getirdi. Üstün, "Mezopotamya havzasında yapılanlar neredeyse hepsi bu coğrafyada güvenlik barajlarıyla başlayan ekosisteme müdahalelerle vücut buldu. Şimdi Munzur Havzasında pek çok barajın halkın istememesine rağmen yapılmakta olduğuna tanıklık ediyoruz" dedi.

‘JINWAR BAŞKA BİR YAŞAMIN MÜMKÜN OLDUĞUNU GÖSTERDİ’

Rojava'da kadınların kurduğu Jinwar Köyünü örnek gösteren Üstün, Anadolu ve Mezopotamya topraklarında da böyle bir projenin mümkün olduğunu ifade etti.

Üstün, uzun vade planları için ise şunları paylaştı: "Komünal kadın köyü Jinwar başka bir yaşamın mümkün olduğunu gösterdi. Tıpkı Rojava'da kadınların ördüğü gibi o enerjiyi arkamıza alıp biz de buradaki kadınlarla birlikte yeni yaşamın öncülüğünü yapabilir miyiz? Temel hedefimiz bu. 'Evet yapabiliriz', 'faşizmi de biz durduracağız' diyen ve kadını ön planda tutan bir siyasi örgütten bahsediyoruz. Tabi bir tarafta bu yapı taşlarını örerken diğer taraftan bütün sol sosyalist kurum ve kuruluşlarla yan yana durmanın mekanizmalarını da arıyoruz. Bizim dışımızdaki mücadele dinamiklerinden bizler yararlanacağız. Biz kararlıyız. Bu coğrafyada herkes özgür ve eşit yaşayıncaya kadar, birlikte olmaya devam ederken yeni yaşamı kurmaya karar verdik."