Rojhilat'ta cennetten bir köşe: Zerîbar gölü

Rojhilat'taki Zerîbar gölü her mevsim farklı bir renklere bürünerek, adeta görsel şölen sunmaya devam ediyor.

Doğa güzellikleriyle tanınan Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) Kosalan dağları arasında bulunan Zerîbar (Zerîwar) Gölü, her mevsim ayrı renklere bürünerek, adeta görsel şölen sunuyor.

Rojhilat'ın Sinê eyaletine bağlı Merîvan kenti sınırları içerisinde yer alan Zerîbar, İran ve Rojhilat'ın en büyük tatlı su gölü. Birçok endemik bitki türünün bulunduğu Kosalan dağları arasında yer alan Zerîbar gölü, çok sayıda kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

Bölgenin en büyük turizm merkezlerinden biri olan Zerîbar'ı her gün Rojhilat ve İran'ın değişik yerlerinden çok sayıda kişi ziyaret ediyor. Son yıllarda yamaç paraşütçülerinin vazgeçilmezi olan bölgede, doğa yürüyüşleri için de eşsiz güzellikte güzergahlar bulunuyor.

Öte yandan kadınların bisiklet sürmesinin mollalarca fiili olarak yasaklandığı İran'da yasağın delindiği nadir yerlerden biri de bu bölge. Birçok kadın alacakları uyarı ve para cezalarına rağmen göl kıyısında bisiklet sürüyor.

Ziyaretçilere her mevsim ayrı bir güzellik sunan Kosalan dağları ve Zerîbar gölü de son zamanlarda İran İslam rejiminin saldırıyla yüz yüze. İran pasdaran güçleri gölün kıyısına birçok konut yaparak kıyı şeridinin önemli yerlerini halka kapatmaya başladı.

Kosalan dağlarında ise bilinçli şekilde yangınlar çıkarılarak ormanlar yok ediliyor. Halkın itirazları ve eylemlerine rağmen İran ordusu pasdaran, Kosalan dağları ve Zerîbar gölünü tahrip etmeye devam ediyor.