Şavaklıların yaşam alanı “Yasaklı Bölge”
Dersim'in ilçelerinde yaşayan ve geçim kaynakları hayvancılık olan Şavaklılar, "Yasaklı Bölge"ler yüzünden emeklerinin karşılığını alamıyor.
Dersim'in ilçelerinde yaşayan ve geçim kaynakları hayvancılık olan Şavaklılar, "Yasaklı Bölge"ler yüzünden emeklerinin karşılığını alamıyor.
Dersim'in Çemişgezek, Pertek ve Xozat ilçelerinde yaşayan geçimlerini hayvancılıkla sağlayan Şavaklılar, ilkbaharın gelmesiyle birlikte yaylalara çıkarak yaşam mücadelesi veriyor. Şavaklılar zorunlu göç yollarına bu yıl Dersim'de başlayamadı. Kentte “Güvenlik Bölgesi” adı altında 11 bölgenin yasaklanması en çok yaylacılık hayatını sürdüren Şavaklıları etkiledi.
Rakımın 3.000-4.000 metreyi aştığı dağlar üzerinde göçebe olarak yaşayan Şavaklılar, besledikleri koyunlardan elde ettikleri süt ve süt ürünleriyle geçimlerini sağlıyor. Bununla birlikte Şavaklılar mayıs ayının ortalarında ise Pulur ilçesinin yolunu tutarak burada zor ve dar olan vadilerden geçip konaklamak istedikleri bölgelere ulaşıyorlar.
'YASAKLAR EMEĞİMİZİ YOK EDİYOR'
Geçim kaynağını hayvancılıkla karşılayan ve doğduğu günden bu yana göçebe hayat sürdüren Hasan Yıldız, şunları anlattı:
"Doğduğum günden bu yana göçebe bir hayat içerisindeyim. Kış aylarında hep Çemişgezek ve Pertek’te yaşadık, ilkbaharın gelişiyle birlikte sürülerimizle dağların yolunu tuttuk. Ovacık ilçesine, Pülümür'e gittik. Yine Erzurum ve Erzincan köylerinde de konakladık. Bu yıl çatışmalı ortam ile birlikte oldukça zarar gördük. Bu sene ihale süreci gecikti, yine yayla hayatını sürdüreceğimiz bölgeler yasaklandı. Bundan dolayı biz Çemişgezek ilçemizin köylerine geldik. Burada sürü ile yaşamak zor, mayıs ayından sonra yeşillik burada olmuyor. Ondan dolayı da sürü süt vermiyor; emeğimizin, çektiğimiz çilenin karşılığını alamıyoruz. Yasaklı bölgelere gitmeyeceksen nereye gideceğiz... Yasaklı bölgeler hayvancılığı bitiriyor."
Öte yandan Dersim'in Çemişgezek, Pertek ve Hozat ilçesindeki Şavaklılar ise zorunlu göç yolculuğuna başladı. Kentte yaylacılığa dönük mezra ihaleleri yapılmazken Şavaklılar ise "İhalenin gecikme süreci, emeğimizi ve çektiğimiz çilenin karşılığını yok etmeye dönüktür" diyerek tepkilerini gösterdiler.