Sıhke Gölü yok oluyor

Van’ın Sıhke Mahallesi'nde bulunan ve yüzlerce kuşa ev sahipliği yapan Sıhke Gölü, aşırı kirlilikten dolayı yok almakla karşı karşıya.

Van'ın İpekyolu İlçesinde bulunan Sıhke Gölü, kanalizasyon suyunun dökülmesi ve kent çöplüğünün göl kenarında olması nedeniyle gün gittikçe kirleniyor.

Sulama amacıyla yapılan ve daha sonra içme suyu olarak da kullanılan Sıhke Gölü, yüzlerce kuşa da ev sahipliği yapıyor. Gölün aşırı şekilde kirlenmesi, tüm canlıları tehdit ediyor. 30 yıldır dökülen çöpler nedeniyle gölün temiz suyu, kirlendi. Kirlenme nedeniyle göl kenarında yüzlerce kuş ölüsü bulunuyor. Gölde yaşam gün gittikçe yok oluyor.

Bir dönem içme suyu olarak kullanılan Sıhke Gölü'nün yakınında dolaşmak bile imkansız hale geldi. Yoğun kirlilikten dolayı gölde yüzlerce kuş ölüsü bulunuyor. Sıhke Mahallesi'nin içinde bulunan göle, pis kokudan dolayı yaklaşılamıyor. Öyle ki mahallede de yaşamı zorlaştırıyor. Göl kenarının hemen yanında bulunan kent çöplüğünden sızan sular da göle akıyor. İlkbahar ve yaz aylarında muhteşem bir görünüme sahip olmasına rağmen aşırı kirlilik ve pis kokudan dolayı kimse göle yaklaşamıyor. Gölün gün gittikçe kirlenmesi hem mahallede yaşayanlar, hem de çevre dernekleri tepki gösteriyor.

DOĞA KATLİAMI YAŞANIYOR

Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, yoğun kirlilikten dolayı göldeki doğal yaşamın yok olmaya doğru gittiğini söyledi. Herkesin gözü önünde bir doğa katliamı yaşandığını dile getiren Kalçık, önlem alınmadığını kaydetti.  Sıkhe Gölünün temiz kaynak sularından beslendiğini ifade eden Kalçık, içilmesi gerek göl suyunun bu gün zehir saçtığını vurguladı. Göl kenarına dökülen kent çöplüğünün hem göldeki yaşamı hem de tüm Van’ı tehdit ettiğine dikkat çeken Kalçık, “Hemen yanı başımızda doğa harikası bir göl bulunuyor. Bu göl, yüzlerce canlıya hayat veriyor. Bü gölün suyunu yıllarca Van halkı hem içme hem de sulama suyu olarak kullandı. Tüm bu özellikleri olan bu doğa harikası göl gözlerimizin önünde yok oluyor. Bunu engellemek için bir önce göl kenarına dökülen çöpler kaldırılmalı ve göle gökülen kanalizasyon atıkları engellenmeli” dedi.