Son 10 yılda sansür ve otosansür arttı
Eylül 2016 ve Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye’deki sansür ve otosansür uygulamalarını inceleyen Susma 24 yaptığı araştırmayla son 10 yılda bu vakaların daha da arttığını kaydediyor.
Eylül 2016 ve Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye’deki sansür ve otosansür uygulamalarını inceleyen Susma 24 yaptığı araştırmayla son 10 yılda bu vakaların daha da arttığını kaydediyor.
Sansüre ve Otosansüre Karşı Platform SUSMA 24, Eylül 2016 ve Aralık 2017 arasında Türkiye yaşanan sansür ve otosansür raporunu bir kitapçık halinde yayımladı. Raporda vakalara, Amed ve bölgedeki sansür uygulamalarına ve ayrıca gazeteciler arasında gerçekleştirilen sansür- otosansür anketinin verilerine yer verildi.
SUSMA 24’ün de faaliyetlerinin anlatıldığı kitapçıktaki sansür vakaların çoğunluğu, medya kuruluşlarına ve ayrıca da sosyal medya kullanımı üzerinden yaratılan baskıyı kapsıyor.
Raporda yer alan ve çoğu medyaya da yansıyanlardan belki de daha az konuşulanları şöyle:
Susma 24’ün araştırmasına ek olarak sansür daha baskıcı bir halde devam etti. Efrîn’e yönelik başlayan savaş sonrasında 800’ü aşkın kişi sosyal medya paylaşımları, siyasetçiler de verdiği demeçler yüzünden ya gözaltına alındı ya da tutuklandı.
SANAT VE FİKRİ ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Raporda vakalar içerisinde çeşitli sosyal medya paylaşımları ve gazetecilik faaliyetinden dolayı tutuklanan gazetecilerin ve siyasilerin adı da geçiyor. Ayrıca şu an tutuklu bulunan gazetecilerin ve kapatılan medya kurumlarının bir listesini de içeren “Türkiye'de Sansür ve Otosansür: Eylül 2016 Aralık 2017” çalışmada asıl dikkati çeken ise yapılan araştırmayla sansür ve otosansürün son 10 yılda kayda değer bir artış gösterdiği sonucu.
Susma Platformu’nun Türkiye’de gazeteci, yayıncı, yazar ve sanatçılar arasında sansür ile otosansürün ne denli yaygın olduğunu tespit etmek amacıyla düzenlediği araştırmanın ilk sonuçlarına göre; ifade özgürlüğüne ve sanat özgürlüğüne sekte vuran mevcut uygulamalar, yazar ve sanatçıların üretimlerini olumsuz yönde etkiliyor. 186 kişinin katıldığı araştırmada katılımcıların %91’i sansürün, %93’ü otosansürün son 10 yılda eskisine kıyasla kayda değer bir artış gösterdiğini ve yaygınlaştığını düşünüyor.
HABERLER TARAFSIZ DEĞİL
Araştırmaya katılanların %93’ü Türkiye’deki mevcut ifade özgürlüğü uygulamalarından, %88’i ise mevcut sanat özgürlüğünden memnun olmadıklarını belirtiyor. Katılımcıların %91’i medyanın, %77’si ise sanatçıların büyük oranda otosansür uyguladığını düşünüyor.
Katılımcıların %94’ü Türkiye’de medyanın genel hatlarıyla halkın haber alma hakkı çerçevesinde yayın yapmadığını düşünürken; %97’si haberlerin tarafsız ve dengeli olmadığını, %95’i medyanın toplumdaki farklı görüşleri ve görüş çeşitliliğini hakkaniyetle yansıtmadığını belirtiyor.