Sur hayattır yıkılamaz

HDP Kadıköy İlçe Örgütü, Sur'daki yıkıma karşı "Sur hayattır yıkılamaz" şiarıyla Kadıköy altıyolda eylem düzenledi.

HDP Kadıköy İlçe Örgütü öncülüğünde Sur’daki kültürel talana karşı  “Sur hayattır yıkılamaz” eylemi düzenledi. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, “Sur tarihtir kültürdür yıkılmasına sessiz kalma” yazılı pankart ile “Li Sur’ê xwedî derkeve”, “Sur’a ses ver” dövizleri taşındı. Sık sık, “Direnen Sur halkı yalnız değildir”, “Sur’da yıkımları durdurun”, “Bijî berxwedana Sur’ê” sloganlarının atan kitle adına açıklamayı HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Gül Demir okudu.

Hükümetin müzakere sürecini bitirerek başlattığı savaş sonucunda başta Şırnak, Sur, Cizre, Nusaybin, Silopi, Yüksekova ve İdil olmak üzere Kürt kentlerinde korkunç yıkımlar ve telafisi olmayan kıyımların gerçekleştirildiğini vurgulayan Demir, il ve ilçelerin tank, top ve benzeri ağır silahlarla bombalandığını, yüzlerce insanın bu saldırılar sonucunda hayatını kaybettiğini, Cizre’deki bodrumlarda 150 insanın diri diri yakılarak katledildiğini hatırlattı.

‘BU HAFIZA YIKIMINA DUR DİYECEĞİZ!’

Bunca zulüm ve yıkım yetmezmiş gibi bugün, yerle bir edilen ve altında hala insan cenazelerinin olduğu bu bölgelerin enkazına yeni şehirler kurulmak istendiğine işaret eden Demir, bu hamle ile meydana gelen kıyımın örtbas ve Kürtlerin hafızasını yok etmek istendiğini kaydetti. Ramazan ayında Sur’un mahallelerinde başlatılan yıkımda, oruç tutan insanların elektriksiz, susuz bırakarak cezalandırmak isteyen zihniyetin, yerle bir ettiği Kürt şehirlerini, iktidarını tahkim etmek için yeni bir rant alanı olarak gördüğünü belirten Demir, bu ranta izin vermeyeceklerini vurguladı. “Biz bu ranta, talana, tarih, kültür ve hafıza kıyımına dur diyeceğiz” diyen Demir, “Korunaklı saraylarda oturan muktedirler bilmelidir ki, zulmün tarih olduğu kadar direnmenin ve dayanışmanın da tarihidir. Bu talan ve zulüm düzenine boyun eğmeyeceğiz, biat etmeyeceğiz” dedi. Demir, tüm duyarlı kesimlere, Sur halkıyla dayanışmaya, onların sesine kulak vermeye çağırdı.