Sylvie, 10 yaşında, başının üstünde 200 tuğla taşıyor...

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (İLO) göre, dünyada 152 milyon kişi çocuk işçiliğinin mağduru. 73 milyonu tehlikeli işlerde çalışıyor. 10 yaşındaki Sylvie de bunlardan yalnızca biri.

Bu yıl Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Dünü, tehlikeli işler ve iş güvenliğine adandı. İLO’ya göre 152 milyon kişi çocuk işçiliğinin mağduru durumunda. Bunların yarısına yakını, diğer bir ifadeyle 73 milyonu tehlikeli işlerde çalışıyor.

Raporda özellikle Madagaskar’daki çocukların durumuna dikkat çekildi. Madagaskar’da tuğla fabrikasında çalışan ya da “hizmetçi” olarak çalıştırılan erkek ve kız çocukları korumaya ihtiyaç duyuyor.

200 bin nüfuslu Antsirabe kenti, başkentin 170 kilometre güneyinde bulunuyor. Tuğla fabrikası, 7 nolu ulusal otoyolun kenarında kurulurken, bu yol ülkenin güneyini başkente bağlayan temel yollardan biri olarak dikkat çekiyor. Başlarının üzerinde tuğla taşıyan çocuk işçiler, rapordaki gözlemler arasında yer alıyor.

Aralarından biri 10 yaşında. Adı Sylive. Annesi ve ablası ile birlikte, her sabah saat 6.00’dan 17.00’ye kadar çalışıyor. Her seferinde başlarının üzerinde ortalama 8 tuğla ile yüzlerce metre yol kat ediyorlar. Her bir tuğla, 2.6 kilogram ağırlığında. Bu da Sylvie’nin başının toplam 20 kilogramlık bir ağırlığa dayanmak zorunda kaldığını gösteriyor. Annesi, küçük Sylvie’nin günde 200 tuğla, yetişkinlerin ise 500 tuğla taşıdığını söylüyor. Her bir tuğla için, 0.0028 dolar kazanıyorlar.

BİLİYORSUNUZ, OKULA GİTMEYİ TERCİH EDERDİM...

İLO’ya konuşan Sylvie, “Bazen bu tuğlalar beni acıtıyor” diyor. Sonra da her şeyi özetleyen bir cümle kuruyor: “Biliyorsunuz, okula gitmeyi tercih ederdim.”

Raporda ev işlerinde hizmetçi olarak çalışan kız çocuklarının tanıklıklarına da yer verilirken, bunlar arasındaki Nivo “Geleceğim belirsiz. Hiçbir perspektifim yok, çünkü ne okuma ne de yazma bilmiyorum” diyor.

2015-2016’da yapılan bir teftişe göre, 500 çocuk Antsirabe bölgesinde çalışıyordu. Rapora göre aynı dönemde 250 çocuk da “hizmetçi” olarak çalışıyordu.

BORÇ KARŞILIĞINDA ÇOCUKLARINI HİZMETÇİLİĞE VERİYORLAR

Çocuk işçiliğiyle görevli iş müfettişi Dera Randrianarivony, bunun bir çok nedeni olduğunu söylüyor. Randrianarivony, nedenlerin başında yoksulluk, zihniyet ve aileleri çocuklarını bireylerin evlerinde çalışmak için göndermeye sürükleyen külfetli yerel gelenek-görenekleri sayıyor. Yetkili, “Genellikle borç için hizmetçilik vakaları ile karşı karşıya kalıyoruz” diyor. Müfettişin kendisinin de olanakları yok. Gidip incelemede bulunmak için bir araca da sahip değil. Polisi araması gerekiyor. Ama bu kez de mazot parası vermesi gerekiyor. Bunun dışında hukuki engeller de var. Adli polis statüsüne sahip olmadığı için bireylerin evlerine girme hakkı yok.

HORTENSIA’NIN CEHENNEM GİBİ HAYATI

Raporda 17 yaşındaki Hortensia isimli bir gencin öyküsün yer alıyor. Önceleri bir evde hizmetçilik yaparken cehennemi yaşadığını söyleyen Hortensia, iki yıl boyunca sabah 05.00’ten gece 22.00’ye kadar çalıştığını anlatıyor. Evin tüm işlerinin kendisi yapıyor. Her zaman en son yatmak zorunda kalan da yine Hortensia oluyor. Hasta düştüğünde kendisine hiçbir ilaç verilmiyor. Ayda kazandığı para ise 7 dolar. İLO’nun mesleki formasyonları sayesinde Hortensia’nın bu cehennemden kurtulduğu ve acılarının son bulduğu belirtiliyor.

İLO’lu yetkili Beat Andrees, yasal çalışma yaşında olmayan çocukların tüm iş biçimlerinden çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Andrees, “Ayrıca bu çocukların nitelikli bir eğitime erişimlerini güvenceye almamız gerekiyor” diyor.