Tarihi köprü çöplüğe dönüştü!

Tarihi zenginliği ve yeşilliği ile ünlü Savur’da bulunan Hacı Ahmet Ağa köprüsü, yıllar sonra restore edilmeyi beklerken belediye tarafından atılan hafriyatlar ile çöplüğe dönüştü.

Savur’un Sürgücü köyünde bulunan tarihi Hacı Ahmet Ağa Köprüsü belediye tarafından hafriyat çöplüğüne dönüştürüldü. Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan köprü belediye tarafından onarılmayı beklerken kirletiliyor. Savur çayı üzerinde bulunan köprü 1700’lü yıllarda Hacı Ahmet Ağa’nın vasiyeti üzerine çocukları tarafından yapıldı.

Halk tarafından restore edilmesi beklenirken hafriyat alanına dönüştürülen köprü büyük hasar görüyor. Azalan ve kuruma derecesine gelen Savur çayı üstünde bulunan köprünün ayakları boşaldı. Ayakların boşalması ile çöplerin döküldüğü köprü için konuşan Sürgücü halkı, “Biz ne bekliyorduk onlar neler yaptı. Köprünün her yeri çöple doldu. Şimdi de restoresi için ihaleye vermişler, Tarihe dönük bir saldırı söz konusudur. Şuan ki iktidar yeşilliğe de tarihi de düşmandır” diyerek tepki gösterdi.

Dökülen hafriyatlar için belediyeden henüz açıklama yapılmazken, halk köprünün bir an önce temizlenip restore edilmesini istiyor.

KÖPRÜNÜN TARİHİ

Köprü üzerinde iki kitabe bulunuyor. Birinci kitabe Hacı İbrahim’e ait 1168/1755 tarihli inşa kitabesi olarak karşımıza çıkıyor. İkinci kitabe de ise 1278/1861 tarihli olup Hacı İbrahim’in oğlu Emir Hacı Abdullah Bey’in tamir kitabesidir. Köprü 1168/1755 tarihinde Hacı İbrahim tarafından yaptırılmış ve Hacı İbrahim’in oğlu Emir Hacı Abdullah Bey tarafından 1278/1861 yılında tamir edilir.