Tarihi Rum köyünün Türkçe ismine bile tahammül yok!
Tarihi Kayaköy'ün Osmanlı arşivlerinde "Kayı" isminde Türk köyü olduğu iddiası üzerine, isim değişikliği için yapılan referandumda halk “hayır” oyu kullandı.
Tarihi Kayaköy'ün Osmanlı arşivlerinde "Kayı" isminde Türk köyü olduğu iddiası üzerine, isim değişikliği için yapılan referandumda halk “hayır” oyu kullandı.
Muğla’nın Fethiye ilçesindeki tarihi Rum yerleşim alanı olan Kayaköy'de 1400'lü yılların başında Osmanlı'ya bağlı Kayı ve Karakeçili yörüklerinin yaşadığı belirtilip, köyün çevresindeki ev, medrese ve cami kalıntıları ile mezar taşlarında "Kayı" damgasına rastlandığını iddia edilerek, bölgede Rumlardan önce Türklerin yaşadığı öne sürüldü.
Bu iddialar üzerine, Yörük Türkmen araştırmacısı ve sosyal bilimler öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu, Fethiye Belediyesi'nin Mart ayı meclis toplantısında Kayaköy'ün isminin "Kayıköy" olarak değiştirilmesine ilişkin dilekçe verdi. Bazı meclis üyelerinin karşı çıkması neticesinde isim değişikliğine halkın karar vermesi için referandum kararı alındı.
İsim değişikliğine ilişkin referandum, Kayaköy İlkokulu'na konulan sandık ile yapıldı. Kayaköy'de ikamet eden 546 kişiden 316'sı oy kullandı. Sadece 13 kişinin "Kayıköy" olması için oy kullandığı referandumda, Kayaköy'ün ismi 299 kişinin oyuyla değişmeden kaldı.
‘YOK SAYMAK İSİM DEĞİŞTİRMEYLE BAŞLAR’
ANF’ye konuşan Kayaköy sakinlerinden Ali Kıryaman (25), bu isim değişikliğinin altında Türkiye’de ki ötekilere olan nefretin yattığını belirterek, “Yılın 8 ayı sürekli bu köyün hasretini çekiyorum. Öğrenci olduğum için sadece yazları köye gelebiliyorum. Bu köy 5 bin yıllık Rum köyü, zaten mimarisinden de kendini belli ediyor. Köye Türkler sonradan gelip yerleşiyor. İsim değişikliğinin gündeme gelmesi bile Rum, Ermeni ve diğer haklara olan tahammülsüzlükten. Yok saymak, unutturmak önce isim değiştirmekten başlarlar, burada geç kaldıklarını gördüler ama köy ismine sahip çıktı” diye konuştu.
‘HEPİMİZ KARDEŞİZ’
Köyün isminden memnun olduklarını dile getiren, yetmiş yaşındaki Memduh Dalkılıç, “Referandumda isim değişikliğini istemediğim yönde oy kullandım. Köyümüzün adından memnunuz kimse burnunu sokmasın işimize. Rum ismini çağrıştırıyormuş, olsun hepimiz kardeşiz. Bizce mahsuru yok” dedi.