Bilim insanları dünyanın birçok ülkesindeki tavuk çiftliklerinde giderek artan oranda antibiyotik kullanımının, antibiyotiklere dirençli bakterilerin ortaya çıkmasını sağlayarak insanlık için büyük bir tehdit oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.
ABDli bilim insanlarının yaptıkları araştırmaya göre günümüzde dünyadaki çiftçiler tavuk ve büyükbaş hayvanlara 63 bin ton antibiyotik veriyor. Bu rakamın 2030 yılına kadar 106 bin tonu bulması bekleniyor.
Bilim insanlarının bu durumdan endişe duymasının sebebi antibiyotik kullanımı sonucunda antibiyotiklere dirençli bakterilerin ortaya çıkma ihtimali. Artan et tüketiminin neden olduğu endüstriyel et üretimi bu riski daha da arttırıyor.
Daha önce otlaklarda beslenen hayvanlar artık üretim çiftliklerinde büyük rakamlarla yetiştirildiklerinden üreticiler herhangi bir hastalığın önüne geçmek için besi hayvanlarına antibiyotik veriyor. Bu işlem hastalık olsa da olmasa da yapılıyor.
ABD’deki toplam antibiyotik tüketiminin yüzde 80’i hayvanlar için yapılıyor.
Çin besi üretiminde en çok antibiyotik kullanan ülke konumunda. ABD ise ikinci sırada yer alıyor. Avrupa Birliği’nin antibiyotik yasağına rağmen Almanya bu konuda dördüncü sırada.
2030 yılında Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika’da ete talebin iki kat artacağı düşünülüyor. Endonezya, Nijerya ve Peru’da ise iki kattan daha fazla artış bekleniyor.
Bilim insanları bu durumda üreticilerin çok daha artan bir şekilde antibiyotik kullanacağını belirtiyor.