Tek başına ve yörüngesiz bir gezegen keşfedildi
Tek başına ve yörüngesiz bir gezegen keşfedildi
Tek başına ve yörüngesiz bir gezegen keşfedildi
Genç, yalnız, özgür ve hafif güneş dışı bir gezegen keşfedildi. Uzayda herhangi bir yıldız etrafında yörüngeye sahip olmadan tek başına hareket ediyor. Adı PSO J318.5-22.
Uluslararası astronom bir ekip tarafından yapılan bu keşfin çalışmaları 9 Ekim günü ABD’de yayınlandı. PSO J318.5-22, Dünya’ya 84 ışık yılı mesafede bulunuyor. Bir ışık yılı 9 bin 460 milyar kilometre ediyor.
Amerikan Astrophysical Journal Letters dergisinde yayınlanan çalışmada, bu gezegenin kütlesinin Jüpiter’den altı kat daha büyük olduğunu söylüyor. PSO J318.5-22, 12 milyon yıl önce oluştu. Bu da bir gezegen açısından çocukluk dönemini ifade ediyor.
Çalışmanın temel yazarı olan Havai Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden Michale Liu, “Bunun gibi uzayda özgür bir şekilde yüzen bir cisim daha önce hiç görmemiştik” diyerek, bu gezegenin başka yıldızlar etrafındaki yörüngelerde bulunan diğer genç yıldızlarla aynı karakteristik özelliklere sahip olduğuna dikkat çekti.
Liu, “Bölgesine yalnız cisimlerin var olup olmadığını hep kendime soruyordum. Şimdi biliyoruz ki var” dedi.
Astrofizikçiler, kütlesi, rengi, yaydığı enerji dahil karakteristik özellikleri yörüngede olan gezegenlerle uyuşan bu güneş dışı gezegenin belki de bugüne kadar yüzen bir cisimde tespit edilen en zayıf kütleye sahip olduğuna işaret ediyorlar.
Son on yıl içerisinde güneş dışı gezegen keşifleri hızlandı. Örneğin yıldızları önünden geçerken oluşturdukları gölge sayesinde olduğu gibi doğrudan olmayan yöntemlerle bin kadar gezegen tespit edildi. Ekim 2012’de, Güneş’e en yakın yıldızlardan biri olan Alpha Centauri B yakınında Dünya büyüklüğünde bir güneş dışı gezegen keşfedilmişti.