'Termikçi şirket Şırnak'ı terk et'

'Termikçi şirket Şırnak'ı terk et'

Şırnaklılar, Çevre Platformu'nun çağrısıyla termik santrallere karşı bir araya gelerek, santral yapımını protesto etti. Şırnaklılar Avgamasiya'ya yapılmak istenen termik santral için nöbet tutma kararı da aldı. 

Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen yaşlı, genç, çocuk, esnaf kalabalık bir kitle "Termikçi şirket Şırnak'ı terk et" , "Her Geliş'in bir gidişi var" , "İklimi değil sistemi değiştir" , "Termik'e hayır barışa evet" yazılı dövizler ve sloganlar eşliğinde eyleme destek verdi. 

Şırnak halkı ayrıca, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın sınıra örülen duvar nedeniyle başlattığı açlık grevi eylemi için de "Gökkan'ın onurlu direnişini selamlıyoruz. Aynı halkı birbirinden ayıran suni duvarlar, mücadelemizin seli önünde yıkılacaktır" diyerek selam gönderdi. 

İHD, BDP, KESK, TTB, Şırnak Barosu gibi sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Çevre Platformu adına basın açıklamasını yapan Müslüm Tatar, "Bugün doğamızın ve yaşam alanlarımızın en büyük tehdidi ve düşmanı olan Termik Santrallere karşı mücadelemiz için ses çıkarıyoruz. Bu sesi çoğaltmak şart" dedi ve ekledi: "3 Ekim 2013 tarihinde Geliş Madenciliğe ait hisselerin %85'i Global Enerji tarafından devralınmıştır. Geliş Madencilik ortakları, Osman Geliş ve Mehmet Emin Acar, termik santral yapılacağını bile bile bu hisse devrini gerçekleştirmekle termik santralin kuruluşuna yataklık etmeye devam etmektedirler. Çinli işadamlarının kömür sahasına gelerek fizibilite çalışması yürüttüğüne ilişkin haberler almaktayız. Bu hususlar göstermektedir ki, termik santral yapımından vazgeçilmemiş aksine son günlerde bu çalışmalar hız kazanmıştır." 

CUDÎ'YE YAPILACAK 4'ÜNCÜ TERMİK SANTRAL 

Santralin yapımına ilişkin devam eden mahkeme sürecinde, geçtiğimiz aylarda yapımın şimdilik durdurulma kararı nedeniyle Şırnaklılar rahat bir nefes almıştı. Ancak bu kararın bir geçerliliği olmaması nedeniyle, yapım çalışmalarına her an başlanabileceği tehlikesine karşı eylemlerine hız vermeye başlayacağını dile getiren Çevre Platformu Cudî Dağı'nın eteğine Avgamasiya'ya yapılması istenen santral için bölgede çadır kurup nöbet tutma kararı aldıklarını açıkladı. Öte yandan, santralin yatırım sahibi Global Yatırım Holding'e de santrale karşı olduklarını belirtir nitelikte mektup gönderme eylemi yapacaklarını duyurdu ve tüm Şırnak halkını bu eylemlere destek olmaya çağırdı. 

Müslüm Tatar Çevre Platformu adına yaptıkları açıklamada, "Sermaye sahipleri ve bunlara destek veren siyasal erk şunu açıkça bilmelidir ki Şırnak halkı, huzurlu ve barışçıl yaşamın olmazsa olmazı olan sağlıklı ve temiz bir çevre için her ne pahasına olursa olsun bu termik santralin yapımına izin vermeyecektir. Sermayedarlar açısından enerji cenneti olarak görülen Şırnak'ın zehir bataklığına çevrilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Şırnaklı 83 yaşındaki Osman Özden de santrale tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Millet ne söylerse söylesin bunlar bunu yapacak. Çünkü daha iyi, temiz bir iş yapmadılar ki. Barajdır, karakoldur, santraldir. Temiz bir tane işleri yok ki. Hep kötülük yaptılar. Şimdi ise kötülüğün kötülüğünü yapacaklar. Biz canımız pahasına bunu yaptırmayacağız. Ama onlar bizim canımızı alıp yine bunu yaparlar." 

BDP Şırnak Belediye Başkan Aday adayı Metin Kayaş, "Şırnak her anlamıyla kendine yetebilecek bir doğaya sahip. Rüzgar enerjisi Şırnak'a yeter de artar bile. Avgamasiya'da yapılması planlanan termik santralin yapımına izin vermeyeceğiz. Şırnak'ı ne köylü, ne de bir kent yapmak istiyoruz. Köy ile kent arasında sıkışmış bir şehir de istemiyoruz. Bu ekolojik farkındalık ile Şırnak'ın kendi içindeki zenginliklerini yaşatmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

BDP Şırnak Belediye Başkan Aday adayı Serhat Kadirhan ise "Asfaltit kömürü ile yapılacak termik santral Şırnak'ı yaşanmaz bir hale getirecek. Sermayedarlar Şırnak'a bir enerji jeneratörü olarak bakıyorlar ve buradaki yaşamı sona erdirmeye yönelik çalışmaları var. Kutsal Cudî'yi ve oradaki doğal yaşamı yok etmek istiyorlar. Her ne olursa olsun buna izin vermeyeceğiz" diye görüşünü belirtti.

SANTRALLER İLE İLGİLİ KISA KISA...

-2000'lerin başında Silopi'de ilk yapılan BOTAŞ'a ait santral tesisleri, başta İHD olmak üzere uluslararası sivil toplum kuruluşlarının toplu mezar haritalarında belirttiği üzere, bir toplu mezar alanı üzerine inşa edildi.

-BOTAŞ, arazilerini başka proje yapılacağı imar planlarıyla satın aldığı yaklaşık 30 köylü ile davalık. Köylüler, maddi tazminatı reddediyor. Santralin yıkımını talep ediyor.

-Silopi'ye bağlı Çalışkan ve Görümlü'de ise Ciner Grubu'na ait 2 termik santral daha yapıldı. 3.'sünün yapımı ise devam ediyor. 

-Bu santrallerin açılışını Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Açılış sırasında Başbakanı protesto eden halka yönelik olarak Erdoğan "Nankörlük etme, teşekkür et" dedi.

-Çalışkan ve Görümlü'de yapılan santrallerin sağlığa zararı TTB raporlarıyla da belirlenmiş olup, bölgede son 10 yılda; erken ve ölü ya da sakat doğumların ve kalp krizi oranlarının çoğaldığı, yine ölü ve sakat hayvan doğumlarının sıkça yaşandığı, tarıma açık arazilerden elde edilen hasadın ithal ve ihracı sonrasında alıcıdan sağlık testleri sonucu geri döndüğü, tarımda verimin %50 düştüğü belirtiliyor. 

-Silopi Gençlik Girişimi'nin 2007 yılı santral raporuna göre; son 5 ay içinde hamileliklerde 600'e yakın düşük gerçekleşti. Kemik erimesi ve enfeksiyon oranları %50 arttı. 21 kişi bölgeye ait sebze ve meyveden ötürü zehirlendi. Yediği kavun nedeniyle Enes adlı bir çocuk zehirlenerek hayatını kaybetti. 

-Çevre mevzuatına göre; metreküpte 100 miligram olması gereken toz, kül emisyonu bu santrallerde 100 miligramın çok üstünde.

-Görümlü ve Çalışkan'daki termik santrallerin imar planları il özel idaresi tarafından iptal edilmesine rağmen şu anda bir kaçak yapı statüsünde faaliyet gösteriyor.

-2011'de Görümlü'de CEYTAŞ'a ait termik santralin kömür kazanında gerçekleşen patlamada 2 işçi ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. İşçilerden biri hastanede yaşamını yitirdi.

-Cudî Dağı'nın eteklerine Silopi tarafından yapılan 3. santralin arından, Global Yatırım Holding tarafından; Cudî'nin Şırnak tarafına da 2011 yılı başlaması planları dahilinde asfaltit ile çalıştırılacak bir termik santral daha yapılması planlanıyor. 

-Bölgedeki karakol ve kalekol yapımlarının da yatırımcısı olan Şırnaklı işveren Osman Geliş ve yine kömür madenciliğinde ticareti yapılması yasak olan kömür cinsinin ticareti yapan Acar Holding sahibi Mehmet Emin Acar, Avgamasiya'da yapılması planlanan termik santral için bölge arazisine ait hisselerini Global Yatırım Holding'e devretmiş ve bu nedenle bölge halkı tarafından ciddi derecede eleştiriliyor.

-Yapılması planlanan termik santral, asfaltit ile çalıştırılacak olup zehrinin 150 km kuzey, güney, doğu ve batıda etkili.  Buna göre; Şırnak'taki termik santral kuzeyde Diyarbakır, güneyde Rojava, batıda Urfa ve doğuda Van'a kadar etkili olacak.

- Avgamasiya'da yapılması planlanan termik santralin yapılması halinde; Şırnak ili genelinde ve 50 km alan içinde 4'üncü termik santral yapılmış olacak.