Uranüs çürük yumurta kokuyor

Bilim insanları Hawai Gemini North teleskopu sayesinde Uranüs gezegeninde renksiz, çürük yumurta kokusu “hidrojen sülfür” gazının varlığını tespit etti.

Uranüs Dünya’ya 3 milyar kilometreden daha uzak bir mesafede bulunuyor. Bu gezegenin nasıl bir koku yaydığı sorusuna, bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda yanıt buldu.

Şimdiye kadar sadece NASA’nın Voyager 2 bu gezegene yaklaşabildi. O da, Ocak 1986 yılındaydı. Ancak bilim insanları araştırmalarını sürdürdü. Amaç Uranüs bulutlarının bileşimini ortaya çıkarmaktı. Çabalar sonuç verdi.

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bir habere göre, gezegenin hidrojen sülfür barındırdığı artık kesinlik kazandı. Bu da, gezegene çürük yumurta kokusu veriyor.

Oxford Üniversitesi profesörü Patrick İrwin, “Eğer şansız bir insan Uranüs bulutları arasında kendisini bulmuş olsaydı, hoş olmayan koşullarla ve çok güçlü bir koku ile karşılaşacaktı” diyor.

Her ne kadar çürük yumurta kokusu verse de sonuç itibariyle temel sorun koku değil, zira hidrojen, helyum ve metanda oluşan Uranüs atmosferinde hava sıcaklıkları eksi 200 derece olarak biliniyor.