Urmiye gölü hızla kuruyor
Urmiye gölü hızla kuruyor
Urmiye gölü hızla kuruyor
Urmiye Gölü İran rejiminin uyguladığı yanlış politikalar yüzenden kurumayla yüz yüze. Urmiye Gölü’nün kuruması büyük bir çevre felaketine yol açıyor. Gölün kuruması yüzbinlerce insanın göçüne yol açacak.
Urmiye Valisi Hesen Easnejad gölün üçte ikisinin kuruduğunu, gölün kurtarılması için Eres ırmağından aktarılan suyun tarımsal sulamada kullandığı için bunun da yeterli olmayacağını belirtti. Gölün geriye kalan üçte birlik kısmı da kurursa, çevredeki birçok eyalet tuz ihtiyacını dışarıdan karşılamak zorunda kalacak.
Göldeki kuruma son on yılda hızla arttı. Uzmanlara göre önlem alınmaması halinde birkaç yıl içinde göl tuzlu bir kara parçasına dönüşecek.
Gölün kuruması binlerce hektarlık tarım arazisinin de susuz kalmasına ve dolayısıyla tarımla geçinen bölge halkının da göçüne neden olacak.
GÖLÜN KURTARILMASI İÇİN DÜNYA BANKASINDAN ALINAN YARDIM NE OLDU?
Urmiye Gölü’nün kurtarılması için şimdiye kadar 24 projenin kabul edildiğini ancak henüz sonuç alıcı düzeye ulaşmadığı belirtiliyor. Ahmedinejat döneminde Dünya Bankasından yüklü bir yardım alınmasına rağmen sunulan projeler hayata geçirilmedi.
Geçtiğimiz günlerde Urmiye İslami Danışma Meclisinden yapılan açıklamada devletin gölün kurtarılması için verdiği sözleri yerine getirmediğine dikkat çekilmişti.
Geçen yıl başlatılan bir projeye göre gelen su Tebrez bölgesindeki Colfa ile Sofiyan şehirlerindeki tarımsal sulama için kullanılacak. Projeye göre Eres ırmağından yılda 300 milyon metre küp suyun Urmiye gölüne akıtılması öngörülüyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL BARAJLAR KURUTUYOR
İran rejimi gölün iklim değişikliklerinden dolayı kuruduğunu iddia etse de, çevreciler gölün kurumasına bölgede yapılan barajların sebep olduğunu düşünüyor. İran rejimi göle su taşıyan ırmaklar üzerinde 40 civarında baraj kurdu ve 15 baraj projesi de hayata geçirilmeyi bekliyor.
Ayrıca İran İslam devriminden sonra göl Siris madeni çimento yerine kullanılarak doldurulmaya başlandı. Bu doldurma işlemi sonucunda göl ikiye bölündü. Kuzey Urmiye ve Güney Urmiye gölleri oluştu.
‘16 MİLYON İNSAN’ ETKİLENEBİLİR
Urmiye Gölü, bu kuruma oranından önce toplam 37 milyar metreküp su içermekteydi. 5,200 km² ve 16 metre derinliğindeki göl, tuz rezervi bakımından dünyanın ikinci büyük gölü.
Bazı uzmanlar gölün tamamen kurumasının 16 milyon insanın hayatını olumsuz etkileyecek.
Bölgede yaşayan halk hükümetin göl için yeterli bütçeyi ayırmadığı çeşitli gösteriler yapıyor. 2011 yılındaki gösteride güvenlik güçlerinin halkın üzerine ateş açması üzerine 3 kişi hayatını kaybetmişti.