Uzundereliler kentsel dönüşümle mücadele için dernek kurdu!

Arazileri kentsel dönüşümle ellerinden alınan Uzundereliler, dönüşüm projesine karşı bir dernek kurdu.

Arazileri kentsel dönüşümle ellerinden alınan Uzundereliler, dönüşüm projesine karşı bir dernek kurdu. Dernek başkanı Süleyman Gür, “Kentsel dönüşümün bir ‘talan projesi’ olduğunu gördükten sonra, örgütlenip bir dernek kurduk. Örgütlü bir şekilde mücadele edersek kazanabileceğimizi fark ettik” dedi.

İzmir’in birçok mahallesi ‘afet riski’ taşıdığı iddiasıyla kentsel dönüşümle karşı karşıya. Halkın kabusu haline gelen bu projeler, halktan tepki almaya da devam ediyor. Bu mahallelerde yaşayanlar projelere karşı güçlü tepkiler vermek için örgütlenme çalışmaları yapıp, dernekler kuruyor. Bunlardan bir tanesi de yeni kurulan Uzundere Mahallesi Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği.

ANF’ye konuşan Dernek Başkanı Süleyman Gür, derneğin bir ihtiyaç doğrultusunda kurulduğunu belirterek, mahallelerinin kentsel dönüşüm projesinde olmadığını ama şimdiden kentsel dönüşüme karşı önlem amaçlı kurulduğunu ifade etti.

‘ARAZİLERİMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜMLE GİTTİ’

Uzundere’nin 350 yıllık bir köy olduğunu ve sonradan mahalle statüsü aldığını aktaran Gür “Evlerimiz kentsel dönüşüm projeleri içerisinde şimdilik değil. Ama arazilerimiz; 1’inci etapta 32 hektarlık İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesinde yine Aktepe’deki kentsel dönüşüm ve son çıkan 540 hektarlık dönüşüm projesi içerisinde, köylülerimizin arazileri kalıyor” dedi.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TALAN PROJESİ OLDUĞUNU GÖRDÜK’

Köyün hiç bir zaman uygun bir planlamasının yapılmadığına dikkat çeken Gür, bölgenin tamamının bilinçli olarak rant alanına dönüştüğünü dikkat çekerek şöyle devam etti: “Köyümüzün arazilerine ilk etapta Yurtoğlu mahallesi kuruldu. Yine köye 600 metre mesafedeki EVKA 7 mahallesi kurularak, köyün arazilerinin birçoğu da Gaziemir sınırları içerisinde kaldı. Biz de gördük ki bu kentsel dönüşüm dedikleri ‘talan projesi’ köyümüzün de etrafını hızla sarıyor ve şu anda risk altında köyümüz. Kentsel dönüşüm projesine alınmaması için hiç bir neden de yok çevremizdeki mahallelerle toplantılar yaparak, örgütlendik ve mücadele içerisinde var olduk. Bu mücadele içerisinde var olamazsak bir sonraki aşamada yok olacağımızın farkındayız.”

‘BELEDİYE BAŞKANI HENÜZ BİR ADIM ATMADI’

Mahalle temsilcileri olarak Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Gür, “Bu görüşmede kendisine; köyün planlaması ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Tapu tahsisi belgesi olanlara tapu verecek misiniz? Bu köyle ilgili planlarınız nedir? Diye sorduk. Kendisinin bize ilettiği bir Şirince köyü projesi tasarladıkları oldu. Yaklaşık 15 aydır görevde olan başkan henüz bir adım atmış değil. Böyle bir kararları varsa neden yapmıyorlar? Bu kararı aldırmaları çok zor değil” diye konuştu.

‘KADİFEKALE HALKININ SIKINTILARINI İYİ BİLİYORUZ’

Kadifekale’de yaşayan halkın kentsel dönüşüm sonrasındaki mağduriyetlerini çok yakından bildiklerini belirten Gür şunları ifade etti: “Kadifekale halkını köyümüzün üstündeki TOKİ’lere taşıdılar. Orada müstakil hayat yaşayanlar, halen apartmanda yaşamaya alışmış değil.”

‘DOĞAL, MÜSTAKİL HAYATIMIZ BOZULMASIN İSTİYORUZ’

Kentsel dönüşüm projelerinin uygulandığı mahallerde herkesin mağdur olduğuna dikkat çeken Gür, kentsel dönüşüme kesinlikle karşı çıktıklarının da altını çizerek, “Yıllardır bu köyde yaşayan insanlar artık bu toprakla bütünleşmişler. Yıllardır İzmir’de depremler oluyor, ama köyümüz hissetmez bile. Zemin etüdümüz bu tecrübelere dayalı. Müstakil, doğal bir yaşam sürüyoruz burada, buna bağlı olarak da planlama ve koruma kararlarının alınmasını istiyoruz. Burası su havzalarının, doğal hayatın olduğu alana çok yakın bir köy, buralara doğru şehrin taşınması çok tehlikeli. Örgütlenme çalışmalarımız köyümüzde sürüyor, mağduriyet yaşamamak için önceden örgütleniyoruz” dedi.