Van'da 12 sınıflık Kürtçe eğitim veren okul açıldı

Van'da, Kürtçe eğitim verecek olan Dibistana Seretayî ya Fatma Tokat Okulu açıldı. Velilere çocuklarını bu okula göndermeleri çağrısı yapıldı.

Van'ın Bostaniçi Mahallesi'nde KURDÎ-DER Van Şubesi ve Eğitim Destek Evi'nin (MAPER) açtığı Dibistana Seretayî ya Fatma Tokat Okulu, 12 sınıfla Kürtçe eğitime başladı. 
Öğrenci velileri ise, herkesi çocuklarını bu okula göndermeye çağırdı.
KURDİ-DER Van Şube Eşbaşkanı Osman Koşut, ana dillerinde eğitim alan çocukların başarı düzeyleri üst seviyeye çıkartacaklarını belirterek, "Kürtçe okullar sayesinde Kürt dilinin unutulması mümkün olmayacaktır. Dilimizi gelecek nesillere güvenle bırakabiliriz" dedi.

'DİLİN KAYBOLMASI DA ENGELLENECEK'

Koşut, "Çocuklarımız burada kendi ana dillerini tam öğrendikleri zaman bunu yaşamın tüm alanında uygulayacaklar. Ana dillerinde eğitim alan çocuklar, bunu günlük hayatta, konuşmalarında ve zihinsel olarak düşüncelerinde uygulamaya geçirecekler. Kendi dilinde eğitim gördüğünde başarı düzeyleri de üst seviye çıkacaktır. Zaten sistemde çocuklarımızın anadillerinde eğitim almamaları için 1990'lı yıllarda YİBO adı altında çocuklarımızı asimile etmeye çalıştılar. Bu amaçla, çocuklarımızın kendi dillerini unutmaya çabasına girdiler. Ama biz biliyoruz ki Kürtçe eğitim kurumları açıldığı zaman dilin kaybolması mümkün olmayacaktır" diye konuştu. 
Koşut, devlet okullarında Kürt çocuklara devlet ana dillerinin unutturulmak istendiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
"Kürtçe yerine Türkçeyi öğretiyorlar. Bu bizim için büyük bir sorundur. Biz bugün kendi dilimizle sorunlarımızı dile getiremiyoruz ve çözüm yolunu bulamıyoruz. Ama dilimizi yaşamın her alanına yaydığımız zaman tüm sorunlarımızı daha kolay çözme yoluna gideceğiz. Kaç yıl öncesine kadar mahkemelerde bile insanlarımızın kendi ana dillerinde kendilerini savunmaları yasaktı. Daha sonra cezaevlerindeki direnişler ve verilen mücadeleler sayesinde bu yasakları kaldırmayı başardık. Bu yasaklar kaldırıldıktan sonra bize 'Kürtçe özel okul açabilirsiniz' dediler. Özel okullara Kürtlerin destek vermeyeceklerini ve çocuklarını bu okullara göndermeyeceklerini hesaplıyorlardı. Ama Kürt halkı bu eğitim kurumlarına destek vererek, çocuklarının kendi ana dillerini öğrenebilecekleri yerlere gönderdi."

'HER İLÇEDE BİR OKUL' HEDEFİ

Okula ilişkin bilgi veren Koşuti, "Açtığımız bu eğitim okulunda her katta 3 sınıfla birlikte toplam 12 sınıf bulunmaktadır. Şu an 22 öğrenciyle eğitime başladık, Bostaniçi Mahallesi ve Şehit Fırat Mahallesi'nde eğitim veriyoruz. Çocukların okula geliş ve gidişlerinde bizler yardımcı olacağız. Önümüzdeki yıl her ilçede kendi okullarımızı açacağız. İmkanlarımız daha iyi olursa her mahallede de açmayı düşünüyoruz. Biz halkımızın hizmetindeyiz" dedi.

VELİLERDEN ÇAĞRI

Öğrenci velilerinden Songül Aşkan, Kürtlerin bundan sonra çocuklarını Kürtçe eğitim veren okullara göndermesini istedi. Aşkan, Kürtçenin unutulmaması ve geleceğe taşınması için herkese Kürtçe eğitim veren bu kurumlara sahip çıkması çağrısında bulundu. Aşkan, "Kürtçenin unutulmaması için annelere büyük iş düşüyor. Evde çocuklarıyla sürekli Kürtçe konuşmalılar. Kadınlar dilin aktarıcılarıdır. Kadın isterse Kürtçe yok olmaz, çünkü çocuk sürekli annesiyledir" dedi.
Velilerden Ferdi Oğurlu ise şunları söyledi: "Eğer bugün kendi dilimizle konuşamıyorsak, yaşamamızın da bir anlamı yoktur. Bugüne kadar 3 çocuğum diğer okullarda eğitim görüyorlardı, bundan sonra kendi anadillerini öğrenebileceği bu okula göndereceğim."