Van’da kadın ve çocuklar zorla dilendiriliyor

Van’da son dönemlerde cadde ve sokaklarda dilenen insan sayısında büyük artış gözlenirken, dilencilikte kadın ve çocukların kullanılması tepkilere neden oluyor.

Van'da yaz aylarıyla birlikte başta ana caddeler olmak üzere tüm cadde ve sokaklarda dilenen insanlara rastlamak mümkün. İran, Suriye, Irak, Afganistan gibi birçok ülkeden Van'a gelen yabancılar ile başka kentlerden gelen yüzlerce dilenci, Van’ın tüm sokaklarını mesken haline getirdi. Özellikle havaların ısınmasıyla dilenci sayısında büyük artış gözlenirken, dilenciler vatandaşlardan para almak için kadınları ve çocukları kullanıyor.

Çocukların ve kadınların oluşturduğu dilenci sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Dilencilikte kadın ve çocukların kullanılması tepkilere neden oluyor.

VAN’A GELEN DİLENCİ SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ

Van’da dilenenlerin büyük bölümü Suriye, Afganistan ve İran gibi ülkelerden gelen insanlardan oluşuyor. Dilendirilen kadınlar ve çocuklar, erkekler tarafından sabah erken saatlerinde arabalarla belli noktalara bırakılıyor. İnsanların ve trafiğin yoğun olduğu yerlere sabah erken saatlerde bırakılan kadınlar ve çocuklar yine akşam geç saatlerde arabalarla toplatılıp götürülüyor. Vatandaşlar, yazın sıcağında kadınların ve çocukların dilendirilmesine tepki göstererek, yetkililerin bu olaylara sessiz kaldığını belirtiyor.

‘KADIN VE ÇOCUKLAR DİLENDİRİLEREK SÖMÜRÜLÜYOR’

Özellikle kadınların ve çocukların sokaklarda, bazı kişiler tarafından dilendirilmesine tepki gösteren Ayhan Demir adlı vatandaş, kadın ve çocukların bu şekilde sömürüldüğünü söyledi. Her gün dilenen insanların çoğaldığını ifade eden Demir şunları söyledi:

“Her sokağın ve caddenin başında, mutlaka dilenen çocuklar ve kadınlar görüyoruz. Yazın sıcağında akşama dilendiriliyorlar. Bazı kadınlar kucaklarında bebekleri bile var. Ayrıca yaşları 5 ile 15 yaş arası çocuklarda tek başlarında trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda, dilenmeleri, kazalara bile neden oluyor. Bu insanları her gün aynı yerde görmek mümkün. Bu insanları dilendirilenler, bu işi sektör haline getirmiş.”

‘VAN’DA BİRİLERİ BU İŞİ SEKTÖR HALİNE GETİRDİ’

Ahmet Altuner adlı yurttaş ise, Van’da kadın ve çocukları dilendirenlerin çete olduğunu söyledi. Kadın ve çocuklar dilenirken, onları bu şekilde istismar eden kişilerin ise, onları uzakta gizlice izlediklerini söyledi. Bazı vatandaşlar, dilenenleri uyardıkları zaman, bu kişilerin hemen ortaya çıktığını ve vatandaşları tehdit ettiklerini dile getiren Altuner, “Sanki Van’da birileri bu işi sektör haline getirdi. Daha önce Van’da bu kadar dilenen insan yoktu. Ama şimdi, her cadde, sokak, kavşak hatta trafik ışıklarında bile dilenen kadın ve çocuk görmek mümkün. Bu insanlar o kadar vahşileşmiş ki, kundakta olan çocuklarla kadınlar yazın sıcağında gün boyu dileniyorlar. Son zamanlarda bu kadar artış olması tesadüf olamaz. Birileri bu insanları dilendirerek para kazanıyor. Bunu çok iyi bilen devlet ise, her şeyde olduğu buna da sessiz kalıyor” dedi.