Van’ın yerli ürünlerine rağbet büyük

Van’ın bereketli topraklarında yetişen meyve sebzeler, yurttaşların geçim kaynağı oldu.  Organik olan yerli ürünlere vatandaşlar da yoğu ilgi gösteriyor.

AKP’nin ekonomik ambargo sonucunda işsizliğin yüzde 50’lere ulaştığı Van’da yurttaşlar bağ ve bahçelerinde ürettiği ürünleri satarak, devlete ihtiyaç duymadan kendi ekonomilerini kendisi yaratıyor. Yaz ayları ile birlikte Mezopotamya’nın bereketli toprakları ürün vermeye başladı. Bin yıllardır insanlığa cömertliğini gösteren Mezopotamya’nın bu bereketli topraklarında her çeşit meyve ve sebze yetişiyor. Van Gölü havzasında başta elma, erik, üzüm, kiraz, vişne, kaysı, elma gibi meyveler ile kavun, karpuz, domates, biber, fasulye gibi onlarca ürün yetişiyor. Van’ın Gevaş, Erciş, Edremit, Tuşba ve İpekyolu ilçelerinde tarla ve bahçelerinde yetiştirilen ürünler aracı olmadan yurttaşlara direk satılıyor. Yetiştirilen bu ürünlerde aracı ve komisyoncu olmadığı için tüketiciye daha ucuz satılıyor. Türkiye illerinde gelen meyve sebzelerin fiyatları 3 ile 10 lira arasında değişirken, Van’da yetişen bu ürünler, 500 kuruş ile 2 lira arasında değişiyor.

YURTTAŞLAR KENDİ İMKANLARIYLA ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR

AKP, OHAL adı altında bölgede kamuda çalışan binlerce insanı ihraç etmesi, yayla ve meraların yasaklanması sonucu hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. AKP’nin tüm yasaklarına ekonomik ambargosuna rağmen yurttaşlar kendi imkanlarıyla üretmeye devam ediyor. Van’ın Gevaş ilçesinin bereketli topraklarında her türlü ürün yetişiyor. Artos Dağı ile Van Gölü arasında bulunan Gevaş Ovasında yetişen ürünler tüm bölgeye ve Türkiye’nin birçok şehrine gönderiliyor. Burada yetişen ürünlerin tamamı doğal yollarla üretiliyor. Van ile Gevaş arasındaki anayolda tezgahını açan çiftçi, yetiştirdikleri ürünleri burada satıyor. Hormonsuz ve doğal olarak yetiştirilen bu ürünlere ise yurttaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Kimi yurttaşlar bu ürünleri günlük yemek için alırken, kimi yurttaşlar ise, kış ayları için alarak kurutuyor.

YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLERDE HEM SATICI HEM DE ALICI MEMNUN

Van ve ilçelerinde binlerce aile kendi bağ ve bahçelerinde yetiştirdikleri ürünlerle kendi ekonomilerini kendileri sağlıyor.  Yetiştirilen bu ürünlerde hem satıcı hem de alıcı memnun. Kadriye Aslan adlı yurttaş, tüm meyve sebzelerini Gevaş’ta aldığını söyledi. Burada yetişen meyve sebzelerde hormon olmadığını ve sağlıklı olduğunu ifade eden Aslan, “Ben her yıl tüm ihtiyaçlarımı burada alıyorum. Aldığım meyve sebzelerin tadı bambaşka. Bu tat başka hiçbir yerde yok. Çünkü burada herkes birbirini iyi tanıyor. Yetiştirdikleri ürünlere çok dikkat ediyorlar. Bizde buranın çiftçisine güveniyoruz. Zaten yetiştirdikleri ürünler bellidir. Tat ve kalite var. Bundan dolayı Batı’dan gelen meyve ve sebzelere ihtiyaç duymuyoruz. Batı’da gelen ürünlerin bir tadı yok. Bu ürünlerin çoğu hormonludur ve sağlığa zararlıdır. Bu yüzden dışarıdan gelen ürünleri almamaya çalışıyorum”  dedi.

VATANDAŞ YERLİ ÜRÜNLERE RAĞBET GÖSTERİYOR

Salih Duman adlı çiftçi ise sattığı ürünlerin kendi bahçesinde yetiştirdiği belirterek, vatandaşların yerli ürünlere rağbet gösterdiğini söyledi. Yetiştirdiği ürünlerde hormon olmadığını ve tamamen doğal yollarla yetiştiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bahçemde yetirdiğim ürünleri direk vatandaşa satıyorum. Dışarıdan gelen ürünlere göre, benim sattığım ürünler hem daha sağlıklı hem de daha ucuz. İnsanlarda bundan dolayı yerli ürünleri daha çok alıyor. Burada hem biz kazanıyoruz hem de vatandaş daha ucuz ve sağlıklı ürün olma imkanı buluyor. Benim gibi kendi ürünlerini satan yüzlerce çiftçi var. Aracı ve komisyon olmadan ürünleri satıyoruz. Bu yolla kimseye muhtaç olmadan, kendi ekonomimize kendi sağlamış oluyoruz” dedi.