Van Kalesi de KHK mağduru olacak

AKP’li Tuşba Belediyesi, İpekyolu sınırları içerisinde bulunan Van Kalesi ve Van Gölü sahilinin büyük bir bölümünün Tuşba İlçe sınırları içine dahil edilmesi için Bakanlar Kurulu tarafından açıklanması beklenen KHK’yı bekliyor.

Son dönemlerde ismi sık sık yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen AKP’li Tuşba Belediyesi, 2019 yılında yapılacak yerel seçimlere ilişkin hazırlıklarına başladı. Tuşba’da 2014 seçimlerini kazanan fakat ardından uyguladığı politikalar nedeniyle 7 Haziran 2015 seçimlerinde oy oranı HDP’ye karşı yüzde 20’ye kadar gerileyen AKP’li Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe; şimdi imar değişiklikleri ve İpekyolu İlçe sınırlarında bulunan bazı mahallelerin Tuşba ilçesi sınırlarına dahil ederek belediye yönetimini yeniden kazanmanın hazırlıklarını yapıyor. Özgökçe, İpekyolu İlçe sınırları içinde bulunan Van Kalesi, Van Gölü sahili, Yalı, Ali Paşa, Selim Bey ile Vali Mithat Bey mahallelerini Tuşba sınırlarına dahil edilmesi için Çevre Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Tuşba Belediye Meclisi’nde 3 Ekim 2017 günü yapılan toplantıda DBP’li üyelerin sınır değişikliği için halk oylaması talebini reddeden AKP’li Meclis Üyeleri, sınır değişikliği için karar çıkardı. Meclisten çıkan kararın ardından AKP’li Özgökçe, şimdi de Van Kalesi ve bazı mahallelerin KHK ile Tuşba İlçe sınırlarına dahil edilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Tuşba Belediye Meclisi, 3 Ekim 2017 tarihli ve 202 Sayılı Meclis Kararı’yla belediye sınırlarının yeniden belirlenmesini kararlaştırdı. AKP’liler Van’ın Büyükşehir olmasının ardından belirlenen ilçe sınırlarının çeşitli karışıklıklara yol açtığını iddia ediyor.

DBP’NİN REFERANDUM TALEBİ REDDEDİLDİ

Konuya ilişkin bilgi veren DBP’li Tuşba Belediye Meclis Üyesi İsmet Tan, konuyla ilgili geniş bir rapor hazırladıklarını ve siyasi saiklerce alınan sınır değişikliği kararının halk oylamasına götürülmesini istedi. Tan, “Van’da kurulan ve sınırları çizilen 3 merkez ilçe arasında şehir merkezi olmayantek yer Tuşba’dır. 2014 yerel seçimlerinden önce tamamen siyasi hesaplarla ve oy potansiyeline göre mahalle ve ilçe sınırları çizildi. Tuşba Belediyesi’nin ilçe sınırlarının değişikliği talebi de bunun kanıtı. Tuşba Belediyesi’nin teklif ettiği ve ilçe sınırlarına dahil etmek istediği tarihi Van Kalesi, Yalı, Ali Paşa, Selim Bey ve Vali Mithat Bey mahalleleri İpekyolu İlçe sınırları dahilinde kalıyor. İlçe sınırları değişikliği için verilen mecliste görüşülen önergeye istinaden bu sınırları belirlemek; yerinde incelemek, keşif yapmak üzere komisyona sevk edilen dosyada yapılan inceleme sonucunda bir rapor hazırlayarak belediye meclisine sunduk” diye konuştu.

TEKNİK PERSONELLER TARAFINDAN ÇİZİLDİ

İmar komisyonunda görev alan belediye meclis üyelerinin sınır değişikliği ile ilgili bir inisiyatifinin olmadığını ve çalışmanın tamamen belediye teknik personelleri tarafından hazırlanıp çizildiğini kaydeden Tan, “Harita üzerinden hazırlanan ve çizilen sınır, belediyenin teknik personeli ile birlikte yerinde keşif yapıldı ve incelendi. İpekyolu İlçe sınırları dahilinde olan Buzhane Mahallesi kapsamında kalan eski Van Şehri, Tarihi Van Kalesi’ni içine alıp Kale Yolu’ndan başlayarak Semaver Kavşağı’ndan Sıhke Caddesi’nden ilerleyerek; Beşyol Meydanı’ndan Urartu Oteli’nin önünden yukarı çıkan bölge. Oradan da Esenler ve Vali Mithat Bey mahallelerini birbirinden ayıran yoldan askeri alanın da bulunduğu araziyi içine alarak Bostaniçi Mahallesi’ne bağlanan eski Yalım Erez Mahallesi’ne kadar sınır çizilmiş ve teklif edilmiştir”dedi.

‘SÖZ KONUSU DEĞİŞİKLİKLE MAĞDURİYETLER OLUŞACAK’

Eski Van Şehri Atatürk Kültür Parkı, Newroz alanı ile Tarihi Van Kalesi’nin Buzhane Mahallesi sınırları içinde olduğu için burada zigzaglar oluştuğunu dile getiren İsmet Tan, “Bu sınır değişikliği teklifi edildiği haliyle yapılırsa İpekyolu İlçesi’nin Van Gölü ile sınırı sadece bir veya en fazla 2 kilometreye kadar düşecek. Bu da İpekyolu ilçesinde büyük bir mağduriyet oluşturacak. Tarihi Van Kalesi ve Van Gölü’nün sahilinin bir bölümünü İpekyolu İlçesi’nden ayırıp başka ilçe sınırlarına dahil edildiği zaman burası kimliksiz ve vizyonsuz bir hale gelecek. Olması gereken sınır Van Kalesi’nin kuzeyinde bulunan ve yeni yapılan Van Müzesi’nin önünden geçen yoldur. Sınır böyle çizildiğinde herhangi bir mağduriyet oluşmaz” ifadelerini kullandı.

‘SINIR DEĞİŞİKLİĞİ HALKA SORULMALI’

Yerinde yaptıkları inceleme ve keşif sonucunda eski ismi ile Yalım Erez Mahallesi’nin bir yarım ada gibi Tuşba Belediyesi sınırları içerisinde kalmakta olup resmi olarak İpekyolu’na dahil olduğunu söyleyen Tan şöyle konuştu: “Aynı mahallede bazı evler Tuşba İlçe sınırları içinde olacağı için birçok mağduriyet yaşanacak. Bu bağlamda bu yarım ada gibi Tuşba ilçe sınırları içinde kalan Yalım Erez Mahallesi de Tuşba’ya dahil edilmeli. Eski Van Şehri, Atatürk Kültür Parkı, Tarihi Van Kalesi de İpekyolu İlçe sınırlarında kalmalı. Sınırlar öneri olarak sunduğumuz şekilde çizilirse her iki ilçemiz de mağdur olmayacak ve hatta Tuşba İlçesi bir çarşı merkezine kavuşacak. Bu bağlamda, eğer tarihi Van Kalesi, İpekyolu İlçesi’nden alınıp Tuşba İlçe sınırlarına dahil edilecekse bu kararı ve çizilen sınırları İpekyolu İlçesi’nde oturan ve yaşayan halka sormalı. Buna dönük İpekyolu İlçe seçmeninin en azından yüzde 51’nin katıldığı halk oylaması yapılmalı ve referanduma gidilmelidir. Halka rağmen, halkın onayı olmadan bu sınır değişikliği yapılmamalı. Elbette aynı şekilde halk oylaması Yalı, Vali Mithat Bey,  Ali Paşa ve Selimbey Mahalleleri için de geçerli."