Van TOKİ’ye mi devrediliyor!

Van’da son zamanlarda tüm yeşil alanlar ve parklar TOKİ’ye devrediliyor. Halk ve siyasetçilere göre; Van betonlaşıyor ve yakında valiliğin bahçesi dışında yeşil alan bırakılmayacak!

Kürdistan'ın yeşil ile olan ilişkisi kesilerek gri kentler yaratılıyor. Bir dönemlerin YİBO’larını hatırlatan TOKİ konutlarıyla tüm yeşil alanlar birer birer yok ediliyor. Kentsel dönüşüm projesi adı altında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan söz konusu yıkım politikaları, halkı ve STK’leri de harekete geçirdi. Tepkiler günden güne büyüyor. Son olarak şehrin en büyük parkının da TOKİ’ye devredilmesi Van’da adeta infiale neden oldu.

Van’da son zamanlarda yaşanan bazı park ve yeşil alan işgalleri şöyle:

SANAT PARKI'NA KARAKOL YAPMAK İSTEDİLER

Van Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü DBP’li belediyenin yeşil alan projelerini durdurmak için ilk olarak 2014 yılında Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan gümrük binasının yerine karakol yapmak istedi… Ancak söz konusu alan DBP’li Büyükşehir ve İpekyolu belediyeleri tarafından alınan bir karar ile park ve yeşil alan yapıldı. Bu karara Van Valiliği'nin yaptığı itiraz ise henüz sonuçlanmadı. İtiraz sonucu valilik lehine olursa parka karakol yapılacak.

İPEKYOLU PARKI'NA MÜFTÜLÜK MÜDAHALE ETTİ

DBP’li İpekyolu Belediyesi’nin yapmak istediği yeşil parka ise Van İl Müftülüğü ‘Uygunsuz davranışlar olabilir’ çekincesiyle müdahale etti. Müftülüğün itirazını yerinde bulunan mahkeme park yapımını durdurma kararı aldı.

BARIŞ PARKI'NDA YIKIM ÇALIŞMALARI

Özalp’ta DBP’li belediye döneminde yapılan Barış Parkı ise ilçenin tek yeşil alanı ve parkı olarak halka hizmet sundu. Ancak Özalp kayyumu 2 hafta önce aldığı bir kararla parkın bir kısmının yıkılmasına ve yerine spor salonu yapılmasına karar verdi.

EDREMİT’TE İLK MÜDAHALE KADIN PARKI'NA

Edremit ilçesinde ise kayyumun belediyeye geldikten sonraki ilk icraatı kadın parkını ortadan kaldırmak oldu. Kadın Barış Parkı sadece kadınların özgürce kullandığı bir mekandı. Kayyum, gelir gelmez parkının ismini ve içeriğini değiştirdi.

KENTİN EN BÜYÜK PARKINA TOKİ YAPILACAK!

Son olarak Van’da şehrin en büyük parkına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararıyla konut yapılması kararlaştırıldı. Söz konusu parka bitişik konut yapılmasıyla Van’da halkın dinlenebildiği bir yeşil alan da kalmamış olacak.

Van’da bir dönem askeri bölge olarak kullanılan, ardından DBP’li İpekyolu Belediyesi tarafından alınan bir kararla park ve yeşil alana çevrilen kentin en büyük parkı şimdi kayyum marifetiyle beton bloklar haline getiriliyor.

Konuya ilişkin resmi karar Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın sayfasında yayımlandı. Böylelikle parkta bulunan yüz yıllık ağaçlar da kesilmiş olacak.

İpekyolu ilçesi Tepebaşı ve Şerefiye Mahallesi'nde bulunan parsellerde yapılan imar değişikliğine göre söz konusu yeşil alan ve park Jandarma Genel Komutanlığı ile Toplu Konut İdaresi arasında imzalanan protokol kapsamında TOKİ’ye devredildi. Van Valiliği de bunu doğruladı.

BOZBAY: BÜYÜK BİR YIKIM VAR; HALK DUYARLI OLMALI

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Van Büyükşehir Belediye Meclis Başkanı Cahit Bozbay, kayyumların artık Belediye Meclisi olmadan tek başına karar alabildiğine dikkat çekti. Kayyumların atanmasından önce TOKİ’lerin kendilerinden sürekli yeşil alanları talep ettiklerini ve buna karşı direndiklerini ve izin vermediklerini kaydeden Bozbay, “Şu anda dün bu kentte yaşamayanların ve yarın da yaşamayacak olanların yönettiği bir dönemden geçiyoruz. Haliyle büyük yıkımlar gerçekleştiriliyor. Tüm yeşil alanlar TOKİ’ye devredilirken, artık rastgele verilen inşaat ruhsatlarıyla çarpık kentleşmenin önü sonuna kadar açıldı. Tüm halkımızdan ricamız, bu duruma karşı demokratik tepkilerini göstermeleri ve duyarlı olmalarıdır" dedi.

ŞAHİN: DİRENECEĞİZ, İZİN VERMEYECEĞİZ

Van Ekoloji Meclisi Aktivisti Fatih Şahin de, doğanın bu şekilde tahrip edilmesine izin vermeyeceklerini kaydetti. Şahin, "2011 yılı depremi bir felaketti ancak yeniden kurulacak bir kent için geniş bir imkan sundu. Halkın nefes alabilecekleri alanlar oluşturulabilirdi. Ancak devletin ve hükûmetin bu konudaki politikaları izin vermedi. Artık neredeyse yeşil alan kalmadı. Toplumsal bilince ve duyarlılığa ihtiyacımız var, halkımızın desteğini bekliyoruz. Van daha fazla yok edilmeden halkımızı bu konuda mücadele etmeye çağırıyoruz" diye konuştu.