WHO’nun salgınlara karşı yeniden yapılandırılması şart

Şubat 2014’den bu yana Liberya, Sierra Leone ve Gine’de en az 11 bin kişinin yaşamını kaybetmesine yol açan ebola virüsüne karşı BM sağlık örgütü WHO’nun yetersiz kaldığı uzmanlarca teyit ediliyor.

Şubat 2014’den bu yana Liberya, Sierra Leone ve Gine’de en az 11 bin kişinin yaşamını kaybetmesine yol açan ebola virüsüne karşı BM sağlık örgütü WHO’nun yetersiz kaldığı uzmanlarca teyit ediliyor. Uzmanlar, WHO’nun salgınlara karşı etkin mücadele için maddi olanklarının arttırılmasını ve organizasyon modelinin değiştirilmesini öneriyor.                                                            

Bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan bir raporda, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) adlı BM bileşeninin salgınlarla mücadelede yetersiz kaldığının altı çizildi. Raporda, WHO’nun hem mali olarak hem de organizasyon kültürü açısından ciddi sıkıntılar yaşadığı dile getirildi.

WHO’nun salgınlara acil müdahil olması için ilk elden 100 milyon Dolar’a ihtiyaç olduğuna dikkat çeken rapor, dünya genelinde sağlık açısından kilit bir dönemde olduğu hatırlatıldı. Örgütün dünya sağlığının korunmasındaki öncü rolünü yeniden düzenlemesi gerektiği belirtilen raporda, devreye konulacak fonların özellikle gelecekte yaşanacak salgınlara karşı kullanılması önerildi.

WHO’ya yönelik eleştiriler geçtiğimiz yıl başlayan ve en az 11 bin kişinin ölümüne yol açan ebola virüsü nedeniyle artış gösterdi. Batı Afrika’yı etkisi altına alan salgına karşı Ağustos 2014’e kadar pasif bir duruş sergileyen örgüt, binlerce kişinin ölmesi ve salgına yakalanması ardından alarm vermişti.

Ebolaya karşı yetersiz kalma eleştirileri bizzat WHO direktörü Magaret Chan tarafından da kabul edilmişti. Mayıs ayında bir basın toplantısı düzenleyen Chan, WHO’nun ebolayla yaşanan krizi aşamadığını ve benzeri zararların oluşmaması için salgınlara yönelik 100 milyon Dolarlık bir fonu devreye koyacaklarını duyurmuştu.