WHO : Sivrisineklerle mücadelenin bırakılması salgınları arttırdı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalıklarla mücadelede elde edilen başarılara rağmen birçok virüs türünün yayılmasının sağlık politikalarının sonucu olduğu görüşünde.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalıklarla mücadelede elde edilen başarılara rağmen birçok virüs türünün yayılmasının sağlık politikalarının sonucu olduğu görüşünde.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalıklarla mücadelede elde edilen başarılara rağmen birçok virüs türünün yayılmasının sağlık politikalarının sonucu olduğu görüşünde. Son yıllarda etkili olan ebola, sarı humma ve zika gibi salgınların artmasında sivrisinek türlerinin payının yüksek olduğu ve bunun ‘büyük başarısızlık’ olduğu bildirildi.
Cenevre’de 69. Dünya Sağlık Assamblesi’nin açılışında konuşan WHO Genel Direktörü Dr. Margaret Chan, son yıllarda artan ve on binlerce insanın yaşamına mal olan salgınlara karşı uyardı. Ebolanın yanı sıra halen yayılmaya devam eden Zika salgınına değinen Chan, özellikle sivrisineklerin salgınların yayılmasındaki payına dikkat çekti.
Birçok hastalığın insanlara bulaşmasına yol açan sivrisineklere karşı 1970’li yıllardan sonra herhangi bir mücadele verilmediğini hatırlatan Chan, bunun sonucu olarak hastalıkların yayıldığını söyledi. Chan, bunun hastalıklarla mücadeledeki ‘büyük başarısızlığın’ nedeni olduğunu da vurguladı.
WHO Genel Direktörü, son aylarda Latin Amerika’da yayılan Zika virüsüne değindiği konuşmasında, yeni doğan bebeklerde mikrosefaliye yol açan virüsün özellikle ‘istenmeyen doğum oranlarının’ yüksek olduğu ülkelerde yayıldığını hatırlattı. Chan, doğum kontrol hizmetlerinin yaygınlaştırılamamış olmasının da bunda etkili olduğunu kaydetti.
WHO verilerine göre, son 30 yılda birçok hastalığa karşı mücadelede başarılı olunsa da, uzun zamandır tedavisi mümkün olan hastalıklardan dolayı her yıl yüz binlerce kişi yaşamını yitiriyor. Yaklaşık 80 yıl önce aşısı bulunan sarı humma hastalığından dolayı sadece Angola’da birkaç aylık bir süreçte 300 kişi yaşamını yitirdi.